x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Tratamente revoluționare pentru Ebola. Reduc semnificativ decesele

Tratamente revoluționare pentru Ebola. Reduc semnificativ decesele

20 Aug 2022   •   09:30
Tratamente revoluționare pentru Ebola. Reduc semnificativ decesele

Două tratamente existente au redus drastic numărul de decese cauzate de Ebola și ar trebui să fie administrate persoanelor de toate vârstele care suferă de această boală hemoragică, adesea fatală, transmite OMS.

Publicând primele sale orientări de până acum cu privire la terapiile care trebuie utilizate împotriva Ebola, OMS a recomandat utilizarea a doi anticorpi monoclonali, mAb114, cunoscut și sub numele de Ansuvimab sau Ebanga, și REGN-EB3, sau Inmazeb, conform yahoo news.

Studiile au arătat că cele două tratamente au "redus semnificativ mortalitatea", a declarat Janet Diaz, șefa unității de gestionare clinică din cadrul programului de urgențe sanitare al OMS.

În funcție de standardul de îngrijire, ea a spus că acestea ar putea salva între 230 și 400 de vieți la fiecare 1.000 de persoane infectate.

În orientările sale, OMS a recomandat să nu se utilizeze alte terapii care au fost testate pentru Ebola, inclusiv anticorpul monoclonal ZMapp și medicamentul antiviral Remdesivir.

Ebola este o febră hemoragică virală, adesea fatală, care a fost identificată pentru prima dată în Africa Centrală în 1976. Boala a fost denumită după un râu din Republica Democratică Congo, cunoscut pe atunci sub numele de Zair.

Cea mai gravă epidemie din Africa de Vest, între 2013 și 2016, a ucis peste 11 300 de persoane. Republica Democratică Congo a avut mai mult de o duzină de epidemii, cea mai mortală ucigând 2.280 de persoane în 2020.

Ratele de fatalitate ale bolii, care se răspândește prin fluidele corporale și provoacă febră mare, vărsături și hemoragii, pot ajunge la 80-90%, în funcție de rapiditatea cu care este detectată și tratată.

OMS a declarat că mAb114 și REGN-EB3 ar trebui să fie administrate rapid oricărei persoane care ia virusul.

Cele 2 tratamente au "demonstrat beneficii clare" și ar putea fi utilizate pentru toți cei infectați de Ebola, inclusiv pentru persoanele în vârstă, femeile însărcinate și cele care alăptează, copiii și nou-născuții.

"Pacienții ar trebui să primească anticorpii monoclonali neutralizanți recomandați cât mai curând posibil după confirmarea de laborator a diagnosticului", a precizat agenția.

OMS a avertizat însă că accesul la ambele tratamente rămâne "o provocare, în special în zonele cu resurse reduse".

Robert Fowler, de la Universitatea din Toronto, a salutat "progresele în materie de îngrijire de susținere și terapeutică din ultimul deceniu care au revoluționat tratamentul Ebola".

"Boala cu virus Ebola era percepută ca fiind un ucigaș aproape sigur. Cu toate acestea, acest lucru nu mai este cazul", a spus el în declarație.

Combinate cu un sprijin adecvat, cele două tratamente recomandate înseamnă "recuperare pentru marea majoritate a persoanelor", a mai spus el.

×
Subiecte în articol: ebola