x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Trei pacienţi cu suferinţe inflamatorii intestinale demonstrează că au o viaţă normală cucerind vârful Moldoveanu

Trei pacienţi cu suferinţe inflamatorii intestinale demonstrează că au o viaţă normală cucerind vârful Moldoveanu

de Magda Marincovici    |    09 Sep 2012   •   16:11

Trei pacienti cu boli inflamatorii intestinale (BII), medici si asistenti si-au propus sa ajunga pe varful Moldoveanu (6-9 spetembrie), dorind astfel sa demonstreze ca au o viata aproape normala si ca nu s-au lasat dominati de boala. Este initiativa profesorului Mircea Diculescu, presedintele Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie, inspirata de gestul unor suferinzi de aceeasi boala care au cucerit renumitul Mont Blanc. Initiativa profesorului Diculescu "Fagarasul Sperantei' este sustinuta de Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (APAA).


Razvan si Ana Maria sunt doi dintre cei care si-au propus sa cucereasca varful Moldoveanu. "E un miracol, cand stiu ca nu puteam manca nici o bucata de paine pe zi si eram alb ca varul, cand credeam ca totul este pierdut. De fapt, am reusit sa-mi infrang limitele in fiecare zi cu ajutorul prof. Diculescu, povesteste Razvan. Si Ana Maria este printre cei care "si-au luat viata inapoi'. BII sunt dificile, cu tratament sever, cu efecte adverse majore si cu impact puternic asupra vietii pacientilor. Conform unui studiu realizat la nivel european in 2011, aproape 70% dintre pacienti au avut dificultati in a-si mentine relatiile de cuplu sau de prietenie sau de a-si face altele noi si 43% au fost nevoiti sa isi ajusteze actvitatea la locul de munca, lucrand cu jumatate de norma sau de acasa. Studiul mai arata ca 83% dintre pacienti, chiar si in remisiune sunt obositi, slabiti si indeplinesc cu dificultate chiar cele mai usoare activitati. Viata unui pacient cu BII se schimba complet si de aceea are nevoie ca familia, colegii sa-i fie aproape, avertizeaza Rozalina Lapadatu, presedintele APAA. In categoria BII intra, in principal boala Crohn (BC) si rectocolita ulcero-hemoragica (RCUH). In RCUH, diareea cu sange este cel mai frecvent simptom. In BC, simptomele principale sunt diareea cronica (cu sau fara sange), durerile abdominale persistente si scaderea in greutate. Lipsa poftei de mancare si oboseala cronica pot fi intalnite in ambele afectiuni. Si in BC, si in RCUH, perioadele de acutizare a bolii sunt adesea imprevizibile, fiind urmate de remisiune, cand starea pacientului se amelioreaza vizibil.

In Romania sunt aproximativ 5.000 de pacienti cu BC si RCUH dintre care 1.000 sunt inregistrati in Registrul National. In lume, sunt cinci milioane de pacienti cu BII. Aceste boli afecteaza persoanele cu varste intre 10 si 40 de ani, iar in ultima perioada a crescut incidenta in randul persoanelor tinere.

×