x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Umflături după ureche? Când e cazul să te îngrijorezi?

Umflături după ureche? Când e cazul să te îngrijorezi?

de Magda Bucur    |    11 Dec 2016   •   08:33
Umflături după ureche? Când e cazul să te îngrijorezi?
Sursa foto: STUDIOGRANDOUEST/Getty Images/iStockphoto

Umflăturile după ureche pot  fi semnul unei infecții și pot avea multe cauze, inclusiv probleme ale pielii sau chiar ale oaselor. De cele mai multe ori, acestea nu sunt grave și se rezolvă de la sine, însă există și cazuri când trebuie să te adresezi medicului.

 

Există mai multe tipuri de umflături după ureche necanceroase care se pot datora fie acneei, unor chisturi de piele sau unor lipomi (bule de grăsime). Atunci când este vorba de acnee, porii de după ureche sunt blocați cu sebum amestecat cu celule de piele moartă. Atunci când se infectează cu anumite bacterii aceste coșuri devin mult mai mari, ca niște umflături dureroase.

Chisturile de piele pot apărea oriunde pe suprafața pielii, inlclusiv după ureche. Ele au formă sferică și sunt mobile, sub piele, iar cel mai adesea sunt pline cu o substanță (puroi). În fine, lipomii sunt niște gâlme de grăsime localizate uneori și după ureche. Sunt moi la atingere, nu sunt dureroși și nu crează probleme. De obicei aceste tumori de grăsime se pot îndepărta chirurgical.

Umflăturile după ureche pot fi și ganglioni limfatici inflamați. Aceștia fac parte din sistemul imunitar, filtrând aparatul circulator și țesuturile organismului de impurități. Atunci când organismul luptă cu o infecție, ganglionii se umflă și, de obicei, este un semn bun – faptul că sistemul imunitar își face treaba. Dacă ganglionii sunt inflamați mai mult de două săptămâni, e cazul să apelezi la un medic.

O altă posibilă cauză a apariției umflăturilor după ureche este mastoidita – inflamația și infecția spațiilor de aer din osul mastoidian, aflat în spatele urechii. Mastoidita apare mai ales la copii și trebuie tratată de un medic pediatru. Umflătura este destul de moale și roșiatică și pot apărea febra, dureri de cap sau chiar pierderi de auz. Mastoidita se tratează cu antibiotic pentru a neutraliza infecția și uneori chiar cu intervenție chirurgicală.

În general, specialiștii recomandă să apelezi la un medic atunci când umflăturile după ureche sunt dureroase, roșii sau au o secreție, dacă se modifică sau cresc și dacă nu se mișcă ușor, la apăsarea cu degetul. Uneori, umflăturile din spatele urechii pot fi canceroase iar în aceste cazuri, un diagnostic pus rapid poate fi salvator. 

 

×
Subiecte în articol: umflături după ureche