x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Un pahar, doar unul, cu energie

Un pahar, doar unul, cu energie

de Georgeta Licsandru    |    17 Ian 2006   •   00:00
ALIMENTATIE ECHILIBRATA
In ultima vreme, bauturile energizante castiga din ce in ce mai mult teren. Bauturile de acest gen ne promit multe - buna dispozitie, cresterea vitezei de reactie si a rezistentei fizice. Si chiar ne dau "aripi", insa numai daca sunt baute ocazional si in cantitati rezonabile.

Consum moderat

"Asa-zisele bauturi energizante sunt dezechilibrate nutritional. Ele contin anumite substante cu efect neurostimulator, neuroexcitant, ofera pentru perioade scurte de timp senzatia de forta, de bine, de siguranta, de luciditate, dar mai apoi organismul ajunge intr-o stare de epuizare. Putem sa bem o doza din cand in cand, dar nu zilnic. Ele pot agrava bolile cardiovasculare, nervoase. Iar in cazul persoanelor sanatoase, abuzul acestor bauturi poate duce la stari de epuizare si dezechilibre metabolice", avertizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Acest tip de bauturi contin substante energizante, alcaloizi de tipul cafeinei, teinei sau teobrominei, care stimuleaza sistemul nervos, cresc frecventa contractiilor muschiului cardiac si presiunea in vasele sangvine. Cafeina are proprietati diuretice deosebite. In timpul efortului fizic, noi eliminam oricum apa prin transpiratie, iar daca mai dam pe gat si o bautura energizanta, atunci nu facem decat sa intensificam pierderile de apa. In conditii de efort fizic intens si de scurta durata sunt potrivite bauturile cu un continut ridicat de sodiu.

"Dupa starea de bine, uneori chiar de euforie, urmeaza de cele mai multe ori stari depresive, cand avem tendinta sa mai luam o bautura energizanta. Astfel, substantele energizante - cafeina, taurina, creatina - creeaza o dependenta usoara. Daca totusi suntem odihniti fizic si nervos si mergem la un examen, putem sa bem o astfel de bautura. Depinde insa de reactivitatea fiecaruia: unora le limpezeste mintea, pe cand pe altii ii face hiperexcitabili, chiar nervosi", arata prof. dr. Mencinicopschi.

ATENTIE! Gravidele, batranii si copiii vor evita energizantele. La copii, ele pot da hiperactivitate si scaderea puterii de concentrare. De asemenea, acidul ortofosforic continut de unele bauturi elimina calciul din oase.

ZAHAR, ALCOOL... "Bauturile energizante nu vor fi asociate cu alcool sau cu tigara. Aceasta combinatie este o bomba care ne mineaza sanatatea. Zaharurile din sucurile energizante impiedica prelucrarea alcoolului de catre organism, crescandu-i toxicitatea. In afara de aceasta, continutul ridicat de zahar (10 g/100 ml) favorizeaza ingrasarea", atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
×