ALIMENTATIE ECHILIBRATA
In ultima vreme, bauturile energizante castiga din ce in ce mai mult teren. Bauturile de acest gen ne promit multe - buna dispozitie, cresterea vitezei de reactie si a rezistentei fizice. Si chiar ne dau "aripi", insa numai daca sunt baute ocazional si in cantitati rezonabile.
Consum moderat
"Asa-zisele bauturi energizante sunt dezechilibrate nutritional. Ele contin anumite substante cu efect neurostimulator, neuroexcitant, ofera pentru perioade scurte de timp senzatia de forta, de bine, de siguranta, de luciditate, dar mai apoi organismul ajunge intr-o stare de epuizare. Putem sa bem o doza din cand in cand, dar nu zilnic. Ele pot agrava bolile cardiovasculare, nervoase. Iar in cazul persoanelor sanatoase, abuzul acestor bauturi poate duce la stari de epuizare si dezechilibre metabolice", avertizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Acest tip de bauturi contin substante energizante, alcaloizi de tipul cafeinei, teinei sau teobrominei, care stimuleaza sistemul nervos, cresc frecventa contractiilor muschiului cardiac si presiunea in vasele sangvine. Cafeina are proprietati diuretice deosebite. In timpul efortului fizic, noi eliminam oricum apa prin transpiratie, iar daca mai dam pe gat si o bautura energizanta, atunci nu facem decat sa intensificam pierderile de apa. In conditii de efort fizic intens si de scurta durata sunt potrivite bauturile cu un continut ridicat de sodiu. "Dupa starea de bine, uneori chiar de euforie, urmeaza de cele mai multe ori stari depresive, cand avem tendinta sa mai luam o bautura energizanta. Astfel, substantele energizante - cafeina, taurina, creatina - creeaza o dependenta usoara. Daca totusi suntem odihniti fizic si nervos si mergem la un examen, putem sa bem o astfel de bautura. Depinde insa de reactivitatea fiecaruia: unora le limpezeste mintea, pe cand pe altii ii face hiperexcitabili, chiar nervosi", arata prof. dr. Mencinicopschi.Citește pe Antena3.ro