Cercetatorii britanici au demonstrat, odata in plus, ca un nivel scazut al veniturilor distruge, practic, sanatatea omului. Ei au stabilit ca salariul mic amplifica riscul dezvoltarii dementei la varste inaintate. Un articol pe aceasta tema a fost publicat in MedicalXpres.
Expertii au analizat rezultatele lucrarii de cercetare Enghlish Longitudinal Study of Ageing (ELSA), la care si-au dat concursul peste 6.000 de adulti cu domiciliul in Marea Britanie si nascuti in perioada 1902-1943.
Oamenii de stiinta au identificat anumiti factori socio-economici, care influenteaza eventualitatea aparitie a dementei senile - boala neurovegetativa care incepe sa se manifeste, de regula, la batranete.
S-a constatat ca persoanele nascute dupa anul 1926, se diferentiau mai puternic intre ei dupa nivelul de salarizare comparativ cu cei care vazusera lumina zilei mai devreme.
Mergand mai departe pe firul rationamentului, expertii au stabilit ca o situatie financiara satisfacatoare la o varsta inaintata reduce riscul dezvoltarii dementei, spre deosebirre de cei cu venituri reduse care afisau diferite afectiuni neurovegetative.
Cercetatorii cred ca explicatia acestui fenomen rezida in faptul ca prezenta mijloacelor financiare le pemite oamenilor sa fie mai activi din punct de vedere social, protejandu-le functiile cognitive o perioada mai indelungata.