x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Un secol de lupta contra infectiilor

Un secol de lupta contra infectiilor

de Andrada Floria    |    12 Iul 2005   •   00:00
Un secol de lupta contra infectiilor
ISTORIA MEDICINEI
In luna martie a anului 2005 s-au implinit sase ani de cand, printr-un ordin al Ministerului Sanatatii, Spitalul Clinic de Boli Infectioase "Colentina" a devenit Institutul de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals". Dar varsta acestei institutii este mult mai mare: 111 ani.

La inceput


Primele incercari de izolare a bolilor contagioase se faceau in niste baraci ridicate in cadrul Spitalului Colentina in anul 1880. Analele Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" consemneaza ca "abia prin 1894 a inceput constructia a doua pavilioane de zid (actualele I si II) cu 40 de paturi si anexe gospodaresti". In perioada 1900-1919, Sectia Contagiosi Colentina, care constituie nucleul actualului Institut "Matei Bals", a fost condusa de dr. Calistrat Grozovici. In ciuda lipsei bazei materiale, acesta, impreuna cu internul sau, dr. Pastia, a descris in scarlatina "semnul plicii cotului", ramas in literatura medicala sub numele de "semnul Pastia".

Dupa moartea doctorului Grozovici, timp de 22 de ani, Sectia de Contagioase Adulti a fost condusa de prof. dr. Th. Mironescu. El a reorganizat Serviciul de Contagiosi Adulti cu 75 de paturi si a dotat laboratoarele de bacteriologie, biochimie si anatomie patologica. In asa-zisa "perioada Mironescu" s-au petrecut doua lucruri foarte importante in evolutia spitalului. Primul este infiintarea, in 1938, a Clinicii de Boli Contagioase, prin separarea de clinicile de boli interne din cadrul Spitalului Colentina.

Nucleul


Apoi s-a constituit "nucleul Scolii de Boli Infectioase de la Spitalul Colentina, cu traditie, vechime si faima de peste 60 de ani, avand ca trasatura esentiala imbinarea creatoare a diagnosticului clinic cu cel de laborator", dupa cum reiese din precizarile din anale ale conf. dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul actualului Institut de Boli Infectioase "Matei Bals".

In anul 1935 s-a construit un nou pavilion, cu 250 de paturi: Sectia de Boli Contagioase Copii, condusa de dr. docent Aurel Stroe. In 1941, conducerea Sectiei de Contagiosi Adulti a fost preluata de catre prof. dr. Matei Bals, pe atunci medic primar si sef de lucrari si care a dat numele Institutului de Boli Infectioase.

Clinici universitare


NOU. Pavilionul V este una dintre cele mai noi cladiri ale Institutului "Matei Bals"
Dupa 1950, reforma invatamantului si cea din sistemul sanitar au dus la separarea de Spitalul Colentina si a aparut Spitalul Clinic de Boli Infectioase Colentina. In cadrul spitalului existau la acea ora 700 de paturi si numeroase laboratoare noi. In plus, in incinta aceluiasi spital erau trei clinici universitare: Clinica I de Boli Infectioase Adulti, cu cinci sectii, destinata invatamantului universitar, Clinica a II-a de Boli Infectioase Adulti, cu doua sectii, destinata invatamantului postuniversitar, si Clinica de Boli Infectioase Copii pentru studentii Facultatilor de Pediatrie si Stomatologie (patru sectii, plus inca doua, adaugate recent).

Intre 1953-1955 s-au construit 4 etaje la Pavilionul V, cu circa 200 de paturi, precum si Pavilionul VI, cu 100 de paturi, pentru hepatita.

In prezent


Dupa aproape cinci decenii, s-a infiintat Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals", condus de conf. dr. Adrian Streinu-Cercel. "S-a simtit nevoia infiintarii acestui institut - precizeaza directorul - , deoarece bolile infectioase sunt intr-o continua extindere, iar in cazul asa-ziselor boli multifactoriale se descriu etiologii infectioase. Exemple in acest sens sunt: boala ulceroasa, infarctul miocardic, lupusul, cancerul."

Institutul "Matei Bals" are, printre sarcinile obisnuite de ingrijire a pacientilor, sarcini de cercetare si de avertizare asupra problemelor majore de sanatate publica. Pentru a raspunde acestor cerinte, a fost elaborat un plan in mai multe etape. Au fost deja reabilitate spatiile de cazare pentru pacienti, au fost create laboratoare noi, s-a dezvoltat farmacia. "Tinand cont ca Romania se confrunta cu trei virusuri importante: virusurile hepatice B, C si HIV, am pus la punct laboratoarele de genetica moleculara pentru a vedea daca aceste virusuri sunt replicative si pentru a putea face o graduare a acestora. In plus, am inceput sa realizam o serie de harti de sensibilitate a unor bacterii care sunt in circulatie. Aceste harti sunt foarte importante, pentru ca ii ajuta pe medici sa afle cu ce antibiotice incepe tratamentul", incheie dr. Streinu-Cercel.

TEHNOLOGIE. "Datele pacientilor nostri sunt introduse in calculatoare, astfel avem o permanenta evidenta a acestora. Informatizarea si aparatura moderna ne ajuta sa ne ridicam la standardele medicale occidentale", precizeaza doctorul Mariana Mardarescu, medic primar boli infectioase, sef de sectie imunodepresie copii.

PROF. DR. MATEI BALS. In domeniul bolilor infectioase prof. dr. Matei Bals (1905-1989) a fost, incontestabil, cea mai proeminenta figura a secolului al XX-lea. Venirea sa la conducerea Sectiei de Contagiosi Adulti, in 1941, s-a suprapus cu inceputul "erei antibioticelor". Astfel, principala preocupare de o viata a profesorului Matei Bals a fost lupta pentru diagnosticul si terapia etiologica a infectiei (antibioticoterapia). A fost unul dintre intemeietorii scolii moderne romanesti de bacteriologie clinica.

STIATI CA…
  • Doctorul Grozovici a murit in spitalul pe care l-a condus. El a fost bolnav de tifos exantematic (boala provocata de paduchi)
  • Doctor docent Aurel Stroe, reputat diagnostician in pediatria infectioasa, a descris exantemul miliariform infantil, boala care ii poarta numele
  • In jurul anului 1921 s-a ridicat pavilionul III ("Dr. Grozovici"), cu 25 de paturi, "cel mai vechi spital de boli contagioase din tara", dupa cum arata analele institutului
  • Cea mai veche cladire a Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" dateaza din 1894, iar cea mai noua din 1993
  • Institutul "Matei Bals" este subordonat Ministerului Sanatatii si a fost trecut pe lista spitalelor care se ocupa de situatiile de criza.
  • ×