x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Un vaccin împotriva variolei umane a fost autorizat în UE contra variolei maimuței

Un vaccin împotriva variolei umane a fost autorizat în UE contra variolei maimuței

25 Iul 2022   •   11:10
Un vaccin împotriva variolei umane a fost autorizat în UE contra variolei maimuței

Un vaccin împotriva variolei umane a fost aprobat spre utilizare contra variolei maimuței, anunță Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA). Totodată, Comisia Europeană și-a dat acordul pentru comercializarea acestuia.

''Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a recomandat extinderea indicaţiei vaccinului antivariolic Imvanex pentru a include protecţia adulţilor împotriva variolei maimuţei'', a transmis autoritatea de reglementare.

Vaccinul Imvanex este produs de compania daneză Bavarian Nordic și este autorizat în UE din 2013 pentru prevenirea variolei. Acum EMA a aprobat utilizarea sa și pentru prevenirea infectării cu variola maimuței datorită asemănării dintre cele două virusuri. 

OMS analizează posibilitatea declarării urgenței de sănătate publică internațională, după  ce numărul infecțiilor a depășit 15.300 de persoane din 71 de state, potrivit unei statistici a CDC din SUA.

Variola maimuței a fot înregistrată prima oară la om în 1970 și este mai puțin periculoasă și contagioasă decât variola umană, singura boală infecțioasă considerată eradicată la nivel global, în 1980. 

Variola maimuței se manifestă cu febră și erupții cutanate care formează apoi cruste. Însă erupțiile se concentrează pe anumite zone și nu sunt multe. Se vindecă spontan în circa 3 săptămâni. 

Acordul Comisiei Europene

Executivul comunitar a deciz autorizarea pentru comercializarea vaccinului în scopul administrării pentru protecția împotriva variolei maimuței la o zi după alerta OMS de urgență sanitară. 

"Disponibilitatea unui vaccin autorizat poate să îmbunătăţească semnificativ pregătirea ţărilor pentru a combate bolile emergente, însă numai prin investiţii şi planuri structurate privind pregătirile pentru situaţiile de risc biologic", a spus Paul Chaplin, CEO-ul companiei Bavarian Nordic, producătorul Imvanex.

Este singurul ser aprobat în SUA și Canada, iar până acum fusese autorizat în UE doar pentru variola umană. 

 

×
Subiecte în articol: Variola maimuței vaccin variola umana