x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Unghii fara probleme

Unghii fara probleme

14 Mar 2005   •   00:00

SANATATEA ADULTULUI
Unghia incarnata reprezinta o problema complexa a sanatatii piciorului. Ea poate aparea in contextul unei anumite predispozitii genetice.
ANDRADA FLORIA

Aceasta consta in cresterea necorespunzatoare a unghiilor, astfel incat santurile laterale prin care ar trebui sa creasca sunt atat de modificate, incat la un moment dat tind sa intre ceva mai adanc in carne. Pe langa predispozitia genetica exista o multitudine de factori favorizanti, care vor face ca la un moment dat sa suferim de aceasta boala a unghiilor. De obicei, unghiile cele mai traumatizate si ca atare cele mai supuse incarnarilor sunt unghiile mari de la picioare, iar unul dintre factorii favorizanti este cel traumatic: "Traumatizarea unghiei se poate face cu un pantof care strange, cu un adidas in care piciorul transpira mai mult decat trebuie si lovituri intentionate sau neintentionate la nivelul unghiei", arata prof. dr. Calin Giurcaneanu, medic primar dermato-venerologie la Spitalul Colentina din Bucuresti.

Cele mai frecvente lovituri le suporta sportivii, care in timpul unui meci sau in timpul alergarii isi ranesc unghiile. Formele pe care le poate lua o unghie incarnata sunt variate, unii indivizi pot suferi la un singur picior, insa multi fac boala la ambele picioare. Pe de alta parte, unele persoane isi infecteaza o singura margine a unghiei, altele - ambele margini.

Un alt factor care poate duce la acest fel de infectie este pedichiura prost facuta, cu ruperea unor pielite de pe marginea unghiei. In plus, trebuie sa fim atenti la conditiile in care se realizeaza pedichiura si manichiura, deoarece lipsa de igiena poate avea consecinte grave asupra sanatatii unghiilor.

Prevenire

Interventia chirurgicala facuta pentru scoaterea unei unghii este o alta cauza a unghiilor care cresc in carne. Inlaturarea totala a unghiilor se face in cazul unor boli, asa-numitele onicomicoze. "Individul se duce la un chirurg care ii scoate unghia, iar aceasta, in loc sa creasca pe santurile normale, creste aberant si se incarneaza", spune prof. dr. Giurcaneanu. Pe de alta parte, chiar afectiunile unghiei - candidozele unghiale sau onicodistrofiile - pot cauza incarnarea. Un lucru important de retinut este ca o unghie incarnata este o unghie infectata. "De regula, persoanele care vin la medic au varful degetului rosu, tumefiat, cu puroi si foarte dureros", a adaugat prof. dr. Calin Giurcaneanu. Iar cel mai important pentru a preveni acest tip de infectie este sa tinem cont de factorii favorizanti. Bolnavul va trebui sa se fereasca de traumatisme si sa aiba o igiena foarte sanatoasa a picioarelor, iar incaltamintea sa fie in asa fel incat piciorul sa nu transpire si sa nu fie strans prea tare.
×