x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Valea Jiului - Copii de diplomati, educati la lopata

Valea Jiului - Copii de diplomati, educati la lopata

de Ionut Dulamita    |    29 Apr 2006   •   00:00

Aproape 200 dintre copiii diplomati-lor si oamenilor de afaceri america-ni stabiliti in Europa, voluntari ai or-ganizatiei "Young Life USA", Â s-au spetit timp de o saptamana in folo-sul comunitatii defavorizate din orasul minier Uricani.

MUNCA VOLUNTARA. Inconjurati de roabe si de galeti cu apa, membrii "Young Life" au framantat ciment pentru a consolida albia "Paraului Serponilor"

Aproape 200 de tineri americani, cu tati diplomati in Europa, si-au "uns" lopetile, tarnacoapele si mistriile in folosul orasului Uricani. Au faurit din lemn un teren de joaca in curtea unei gradinite si au curatat paraul care a "muscat" din gospodariile localnicilor primavara trecuta.

Ong-istii de la "Young Life USA" au populat pentru a doua oara in ultimii doi ani meleagurile salbatice din Valea Jiului. Anul acesta au poposit in relicva miniera Uricani, dupa ce au adunat din scolile internationale ale Europei 190 de elevi americani cu pofta de munca. Timp de o saptamana, tinerii au pus osul alaturi de voluntarii romani din Fundatia "Noi Orizonturi" Lupeni, in cadrul unor proiecte gandite de Primaria Uricani in folosul comunitatii devaforizate. "Copiii veniti sa lucreze aici au parinti diplomati si oameni de afaceri americani, majoritatea stabilita in Europa. Sunt copii care nu cunosc lipsurile", spune Ilie Popescu, administrator de programe la Fundatia "Noi Orizonturi" - organizatie nonprofit din Valea Jiului dedicata muncii voluntare. Totusi, intre 9 si 14 aprilie, odraslele diplomatilor au aratat ca nu le place sa fie tratati cu manusi de catifea. Au sfaramat cu barosul boltari din vechiul gard al unei scoli, au slefuit scanduri de lemn pentru inaltarea unui teren de joaca la o gradinita si si-au tocit cazmalele si tarnacoapele intru consolidarea albiei paraului care i-a inundat pe uricaneni primavara trecuta.

CAPTIV IN MATCA. "Paraul Serponilor" trece chiar prin curtea Paraschivei Calota. Anul trecut s-a umflat ca niciodata, a pogorat dinspre munte incarcat cu bolovani si trunchiuri de copac si s-a infruptat putin din avutul batranei. Compensatiile insa au sosit abia acum. In urma cu doua saptamani, o armata de tineri care nu ii vorbeau graiul a ocupat gospodaria femeii si a inaltat cat ai clipi un maldar de nisip si pietris in dreptul portii de fier. Cinci, sase adolescenti, aliniati cu lopetile in manusi la marginea drumului, s-au caznit sa incarce balastul in roabe. In curte, biciuiti de stropii reci de ploaie si inconjurati de sacii de ciment, alti tineri s-au strans in cerc pe podetul de peste parau. Zgribuliti sub fasuri groase, acoperiti de caciuli si sepci, au turnat praf de ciment si galeti cu apa peste pietrisul carat cu roaba, apoi l-au framantat cu cazmalele. Gramezi mari de lespezi putrezite si pietroaie au impanzit gospodaria Paraschivei Calota. In sir indian de-a lungul digului pietruit, cu cizmele de guma in apa, copiii diplomatilor si colegii lor din Lupeni au curatat de bolovani albia paraului. Au turnat cu grija cimentul proaspat pe peretele de piatra, apoi l-au intins migalos cu mistriile. Intr-o saptamana, voluntarii straini au tencuit cu piatra si ciment o parte din albia paraului si 120 de metri din zidul care a cedat valtorii de anul trecut. In speranta ca apa nu va mai bolborosi altadata prin curtile oamenilor.

SATISFACTIE. Desi murdari de noroi din cap pana in picioare, coplesiti de efort, tinerii ong-isti si-au pastrat tot timpul moralul ridicat. Mai lasau lopetile din maini si se alergau zgomotosi pe pamantul mocirlit de ploi. Prietenosi si dornici de vorba. Hannah are 18 ani si locuieste taman in Berlin, Germania. "Este prima mea experienta cu Young Life. M-am distrat de minune cu copiii si ma simt extraordinar ca am putut sa ajut comunitatea romana. Munca este grea, dar tocmai asta o face distractiva."

USURARE. Agoniseala Paraschivei Calota (centru) va fi mai ferita de viitoarele revarsari ale paraului

De aceeasi parere este si Hans, un baiat sfios de 15 ani, stangaci la vorba. "Este prima oara cand vin in Romania. Am muncit din greu si a fost foarte frig, dar mi-a placut mult aici." Luis, un tanar de 18 ani, care a colindat Brazilia si Franta pana a se stabili in Lisabona, Portugalia, a poposit pentru a doua oara in Romania. "Am fost aici si anul trecut cu programul Young Life. Am construit un parc de skateboarding in Lupeni, i-am invatat pe elevii din clasele mici cateva propozitii in engleza si am curatat un sant. Acum am muncit cu copiii la acest parau. Am dat la o parte un trunchi de copac si am curatat de gunoaie si de bolovani o parte din albie." Texanului de 15 ani Nikolai nu i-a parut nici lui rau ca si-a parasit canapeaua din State. "Oamenii de aici sunt foarte prietenosi. Imi place sa muncesc pentru o cauza nobila si ma simt implinit cand vad zambetul pe chipurile oamenilor pe care ii ajutam."

MAI LINISTITA. Paraschiva Calota, ajunsa la 70 de ani cu un picior aproape paralizat, poate rasufla de acum mai usurata. In zgomotul cazmalelor din spatele geamurilor, batrana si-a amintit, in bucataria ei de vara de langa parau, "cand fu apa aia mare, in primavara". "De cand is eu, n-o ploiat niciodata ca atunci. O vinit apa de-aicea (n.r. - de la bucatarie) pana dinaintea casii. Am pus niste placi si n-o intrat. Apa o vinit rapide, de prin blocuri, nu se mai videa nimic. S-o infundat paraul cu cotete si cu boltari, o fost tat un balastru. O intrat apa in grajd, asa ca am scos vaca si porcii si le-am dat drumul pe dupa casa, pe deal." Femeia a avut mare noroc ca apa "o vinit cu frunza multa de fag, cum vine din padure, de sus" si i-a infundat doar straturile de sfecla din gradina. "Din cauza frunzelor alea, apa n-o intrat in bucatarie. O intrat numai mal de ala." Batrana tine minte ca "ii facut de mult paraul, de cand or aparut blocurile. Era betonat, ca o vana era, si-n fund. Mergea apa de n-aveai treaba. Acu’, vezi mata, de cand or facut blocurile, de-atunci s-o mancat. Si bucatariile noastre nu-s facute din caramida si ciment, ii numai zgura si cu var nestins... Fereasca-ne Dumnezeu!".

Desi nu le-a inteles limba, Paraschiva Calota s-a mandrit cu copiii care i-au misunat prin curte: "Ei ne-or facut paraul, sa nu mai vina apa". Batrana a ramas totusi cu o umbra de regret: "Ii bine ca or lucrat, da’ cica nu mai stau aci decat pana maine...". Restul muncii a fost lasata pe seama autoritatilor locale.

EDUCARE PRIN MUNCA PENTRU COMUNITATE
"Young Life" USA este un ONG fondat in 1941 in Statele Unite, care "stabileste legaturi cu tinerii americani de pretutindeni. Cei mai multi membri sunt elevi la scoli internationale din Portugalia, Spania, Germania, Anglia, cu varste intre 13 si 19 ani", spune Pierce Jhonson, liderul proiectului de la gradinita din Uricani. "Young Life" si-a propus sa le insufle tinerilor americani ideea de responsabilitate, de luare a initiativei, prin tabere de munca voluntara oriunde este nevoie. "Am avut cateva proiecte in Europa: in ultimii doi ani in Romania, iar inainte de asta in Republica Ceha si in Italia", adauga Jhonson. Ilie Popescu de la Fundatia "Noi Orizonturi" spune ca parteneriatul cu "Young Life" dureaza de ani buni. Anul acesta, organizatia americana a pus la bataie 30.000-40.000 de euro pentru proiectele din Vale, precum si sculele necesare. "Toate proiectele, in afara de terenul de joaca, apartin Primariei Uricani, care a fost foarte receptiva si promite ca va continua ce am inceput noi. Ne-a pus la dispozitie cimentul si pietrisul necesare pentru a face betonul la parau. Organizatia noastra s-a ocupat de stabilirea legaturii cu autoritatile locale si de tot ce tine de partea de logistica. Aceste proiecte sunt exemple pentru oamenii din comunitate. Pentru ca e foarte usor sa ne plangem de mila unii altora sau sa asteptam sa ne cada de sus", conchide Popescu.

SARCINI
Pe langa munca de la parau, voluntarii "Young Life" au predat limba engelza in toate scolile din Uricani.
In plus, primaria planuise inlocuirea vechiului gard ce imprejmuia o scoala generala. Asa ca americanii au sapat gropi in jurul stalpilor metalici din fostul gard, cu cizmele inglodate pana aproape de genunchi in mocirla. Inarmati cu baroase si tarnacoape, au sfaramat boltarii de sustinere si au scos stalp dupa stalp, lasand in urma lor un morman de fiare ruginite.
In acelasi timp, membrii unui alt echipaj Young Life au dat gauri cu bormasina, au rasucit suruburi si au smirgheluit si polizat scanduri groase pentru a monta un teren de joaca in curtea Gradinitei nr.1 din Uricani. Iar in orasul Lupeni, tinerii au montat doua cosuri de baschet si au amenajat un mini-teren de tenis de picior in Parcul Barbateni.
×