SANATATEA COPILULUI
Magda Marincovici "Intr-o zi am venit cu fetita mea la spital. Avea cativa anisori. Am asezat-o la octotip, asa intr-o doara. A acoperit un ochi cu manuta si a citit doar trei randuri. La inceput am vrut sa o bat crezand ca se incapataneaza. Dar mi-a spus ca doar atat vede. A acoperit si celalalt ochisor si a citit doar patru randuri. Am alergat la primul oftalmolog. Dar trebuie sa va spun ca fetita nu avea nimic deosebit. Nu se apropia prea mult de televizor, nu apropia cartea, se descurca perfect, nu avea strabism. Nimic nu mi-a dat de gandit ca ar avea o problema oftalmologica." Este un episod pilduitor povestit de chiar directorul Spitalului de Urgente Oftalmologice, conf. dr. Monica Pop.
Obligatoriu la varsta de 3 ani
In opinia medicului Monica Pop, consultul oftalmologic la copilul de 3-4 ani ar trebui legiferat, ca si vaccinarile. "La aceasta varsta, obligatoriu orice micut trebuie vazut de un oftalmolog, chiar daca n-are nici o problema de vedere." Copii care au in familie purtatori de ochelari - parinti, bunici, frati - trebuie cu atat mai mult examinati de medicul oftalmolog.
Citește pe Antena3.ro
In aceste cazuri nu se mai poate face nimic. Ceea ce este o tragedie. Mai ales atunci cand parintele afla ca aceasta afectiune putea fi complet tratata, cu conditia de a fi fost depistata la timp.
TEST
|
Iata o manevra simpla pe care o puteti efectua si acasa copilului. Acoperim ochiul cu un pansament ocular. Copilul va plange pentru ca nu-i ceva care sa-i placa. Apoi se obisnuieste cu pansamentul si, daca vede cu ochiul descoperit, incepe sa se joace si totul e in regula. Daca nu vede cu ochiul descoperit, va plange, va tipa in continuare. Dupa aproximativ o ora, repetam manevra la celalalt ochi. Si astfel putem sti exact daca micutul are o problema. Este gresit sa verificam vederea copilului cu obiecte care fac zgomot. Copilul aude zgomotul si duce privirea spre acesta, chiar daca are
probleme oftalmologice.
|
SFATUL MEDICULUI
|
|