x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Vești bune pentru diabetici. În ce condiții pot să consume pâine

Vești bune pentru diabetici. În ce condiții pot să consume pâine

01 Noi 2022   •   13:41
Vești bune pentru diabetici. În ce condiții pot să consume pâine

Contrar credinței populare, pâinea poate face parte din meniul unei persoane care suferă de diabet. Totul este să găsească un echilibru de asimilare a carbohidraților.

Pâinea este un produs alimentar care oferă beneficii surprinzătoare. Totodată, oferă meniuri gustoase pe bază  de sandvișuri, este folosită la unele umpluturi și chiar tartine cu pâine prăjită. Cu toate acestea, bolnavii de diabet trebuie să fie foarte atenți deoarece pâinea conține carbohidrați, scrie eatingwell.com. 

Din păcate, numărul persoanelor diagnosticate cu diabet este în creștere. Circa 11,3% dintre americani suferă de diabet insulino-dependent iar numărul celor cu diabet de tip2 se estimează că va ajunge la 40% până în 2060.  Diabetul de  tip2 înseamnă că organismul nu mai secretă suficientă insulină, ceea ce duce la niveluri instabile de zahăr în sânge, ceea ce provoacă probleme de circulație, piererea vederii, boli de  rinichi, motiv pentru care este importantă menținerea unui nivel normal al glicemiei. 

Este astfel important de știut care alimente conțin carbohidrați, cum ar fi pâinea, pentru a supraveghea cu atenție cantitatea care trebuie consumată. 

Diabeticii au voie să mănânce pâine?

Veștile sunt bune. O felie de pâine prăjită dimineața este permisă. Persoanele cu diabet pot mânca pâine atâta timp cât o integrează în planul de mese, sau în numărul de carbohidrați. În general, aceasta înseamnă o felie de 15 grame de carbohidrați. Două felii de pâine au 24-30 de grame de carbohidrați. Asociația Americană de Diabet spune că numărul de felii de  pâine pe care le poate consuma zilnic un diabetic depinde de fiecare persoană dar trebuie urmărit nivelul glicemiei. 

Cum poate fi integrată pâinea în mesele zilnice

Pâinea conține o cantitate mare de fibre iar acestea reduc nivelul zahărului din sânge, lucru îmbucurător pentru un diabetic. Prin urmare, cea mai bună alegere este pâinea din cereale integrale, care conține cel puțin 3 grame de fibre pentru că reduc viteza de absorbție a carbohidraților din pâine. 

Însă este nevoie și de grăsimi sănătoase sau proteine, care încetinesc digestia și limitează creșterea glicemiei în timpul consumului de carbohidrați, la care se adaugă și câteva legume.

De exemplu, la un sandviș trebuie adăugaă carne de somon, de curcan, avocado, hummus, brânză, ou sau unt de nuci.

Concluzie Un diabetic poate mânca pâine, atâta timp cât ține cont de numărul de carbohidrați. Este recomandată alegerea unor variante mai sănătoase, cum ar fi pâinea din cereale integrale, cu un număr mare de fibre, deoarece este cea mai potrivită pentru a menține glicemia la nivel scăzut. 

 

×
Subiecte în articol: diabet diabetici paine glicemie zahar in sange