Primul caz de poliomielită a fost raportat pe 21 iulie în comitatul Rockland dar probele din apele reziduale au arătat prezența virusului cu o lună înainte.
Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA au transmis că acest lucru ar putea fi indiciul că sunt mai multe persoane infectate care ar putea transmite afecțiunea.
Testele de laborator au confirmat că tulpina cu care s-a infectat această persoană este asociată genetică cu cea identificată în Israel. Acest lucru nu înseamnă însă că acesta ar fi călătorit acolo. Secvenţierea genetică a fost asociată şi cu eşantioane din Marea Britanie. Pacientul detectat în SUA a prezentat primele simptome în luna iunie.
"Având în vedere cât de rapid se poate răspândi poliomielita, acum este momentul ca fiecare adult, părinte şi tutore să se vaccineze, pe ei şi pe copiii lor, cât mai curând posibil", a spus comisarul Mary Bassett din Departamentul pentru Sănătate din New York.
Poliomielita nu are tratament, singurul eficient fiind vaccinul. Virusul poate provoca paralizie ireversibilă. De obicei boala este asimptomatică dar poate fi transmisă chiar și de aceste persoane. Simptomele ușoare sunt asemănătoare gripei și pot dura circa 30 de zile.
Vaccinul anti-poliomielitic inactiv (IPV) se administrează în SUA din anul 2000 prin injecţie în picior sau în braţ, în funcţie de vârsta pacientului.
Boala se poate manifesta oricând dar majoritatea persoanelor infectate sunt copii cu vârste sub 3 ani.
Vaccinul a fost dezvoltat în anii 1950 și a fost administrat în masă la nivel global.