Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel ne recomandă efectuarea periodică de teste privitoare la hepatitele B şi C, mai ales dacă avem un stil de viaţă mai agitat, cu sex neprotejat, droguri injectabile, dacă avem tatuaje sau piercing.
În cadrul evaluării periodice a stării de sănătate ar trebui să facem şi teste privitoare la HIV, hepatită B şi C, ne recomandă prof. dr Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional pentru Boli Infecţioase “Prof. dr. Matei Balş”.
“Orice persoană ar trebui să ştie că o dată la cinci ani ar fi bine să îşi facă o evaluare şi cardiologică şi pulmonară şi digestivă şi să îşi facă o serie de teste, să se caute de HIV, hepatită B şi hepatită C, mai ales dacă persoana respectivă ştie care un comportament posibil la risc - adică tatuaje, piercinguri, nu a utilizat prezervativul la contact sexual întâmplător. Dacă face acest control odată la cinci ani există şansa să descopere în faşă o astfel de infecţie şi duce la o vindecare în proporţie destul de mare, până la 100%, spune prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.
Această recomandare vizează şi persoanele născute înainte de 1989 care au suferit intervenţii chirurgicale şi au primit produse de sânge să se verifice pentru virusul hepatitei B şi C "pentru că în acea vreme nu se ştia de acest virus şi sângele nu era testat nici în România şi nici în alte ţări ale lumii" .
Ca în orice boala importantă este prevenţia. Ea începe de la naştere prin vaccinarea contra hepatititelor cu virusul A şi virusul B. În felul acesta căpătăm anticorpi protectori contra celor două virusuri hepatitice A şi B, dar şi a virusurilor E şi D. Şi prevenţia continuă pe parcursul vieţii cu respectarea regulilor de igienă personală ştiut fiind că virusurile hepatitice A şi E se transmit pe cale fecal-orală.
Din păcate, în prezent nu avem un vaccin contra virusului hepatitic C, de altfel un virus ciudat şi sever, care se transmite prin contact sexual neprotejat şi sânge (inclusiv produse de sânge) contaminat.
“În momentul de faţă putem spune că în ceea ce priveşte etiologia cirozelor hepatice, putem vorbi de o etiologie generată de virusul hepatic C cam în 60% din cazuri, cu variaţii mici, iar virusul hepatitic B de sine stătător se face şi el responsabil de circa 20% la pacienţi născuţi înainte de 1996, când a început vaccinarea nou-născuţilor în România”, precizează prof. dr. Streinu-Cercel.
La ora actuală, se discută despre opt virusuri hepatitice (A, B, C, D, E, G, TTV, SEN), şi specialiştii sunt convinşi că, aşa cum spunea profesorul Ştefan Nicolau cu câteva decenii în urmă, nu vor ajunge literele alfabetului pentru a boteza aceste virusuri. Important este că medicii au la dispoziţie teste performante şi tratamente care ţintesc cu mare precizie virusurile hepatitice.
“În domeniul hepatitelor cronice virale putem spune că am ajuns în faza în care o astfel de boală poate fi tratată şi vindecată. Se vorbeşte din ce în ce mai mult de vindecarea funcţională în infecţia cu virusul hepatic B, dar din ce în ce mai mult şi în cazul pacienţilor infectaţi cu HIV. Deci avem o boală generată de infecţia cu virus hepatic C care este vindecabilă în momentul de faţă. Studiile internaţionale, care sunt studii de fază trei, arată că putem să vindecăm până la aproape de 100% aceşti pacienţi. Nici virusul nu a stat degeaba şi am descoperit mutaţii ale lui, sălbatice, care ne pun în situaţia de a face un prescreening înainte de începerea tratamentului, în aşa fel încât să ştim exact ce dăm pacientului, pe ce perioadă şi cu ce rezultate”, explică prof. dr. Streinu-Cercel.