x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Vremea minunilor

Vremea minunilor

de Andreea Sminchise    |    27 Oct 2007   •   00:00
Vremea minunilor

E o femeie caldă şi jovială. In preajma ei ţi-e practic imposibil să fii trist. Spune că Dumnezeu i-a dat "lipici la oameni", iar minunea pe care a trăit-o nu o poate vedea decăt tot ca pe un dar de la El.
E o femeie caldă şi jovială. In preajma ei ţi-e practic imposibil să fii trist. Spune că Dumnezeu i-a dat "lipici la oameni", iar minunea pe care a trăit-o nu o poate vedea decăt tot ca pe un dar de la El.


Cornelia Tenie, Nela, cum ii spun prietenii, are 74 de ani. A rămas văduvă in urmă cu 30 de ani şi spune că singura ei bucurie in viaţă a fost fetiţa, pe care a crescut-o cu multe chinuri. "Manuela este un copil de excepţie. A fost nu bună la invăţătură, ci sclipitoare. Acum este cadru universitar in Statele Unite", o descrie mama, iar in ochi i se citeşte dragostea părintelui care simte că şi-a indeplinit misiunea. Din 1990 e singură. Şi-a indemnat fiica să-şi caute fericirea şi implinirea acolo unde Dumnezeu ii va purta paşii. Acum le despart un continent şi un ocean, dar doamna Nela e fericită. "Ii este bine acolo. Am considerat că, dacă eu n-am putut să fac mai mult, ea trebuie să aibă şansa asta. Nu m-am temut să rămăn singură. Sunt un om cu picioarele pe pămănt şi care nu s-a abătut niciodată de la calea pe care şi-a propus-o."


MAREA INCERCARE. Toată viaţa a fost sănătoasă. A ieşit la pensie in 1989 şi s-a inconjurat de prieteni. Dar anul trecut Dumnezeu a ales să-i mai incerce o dată credinţa. "Sănătatea mea a inceput să scărţăie. Am dus-o aşa... N-am vrut să vorbesc despre boală niciodată. Dar anul acesta, in aprilie, boala m-a doborăt şi am inceput să umblu să văd ce este cu inima, să văd ce este cu o ameţeală cumplită pe care o aveam...", povesteşte doamna Nela. "Peste tot unde mă duceam imi spuneau că n-am nimic... Eram sănătoasă tun. Toate analizele ieşeau perfecte. Şi totuşi simţeam că nu e in regulă. Simţeam că am ceva in neregulă la abdomen", işi aminteşte. Din proprie iniţiativă, şi-a făcut o ecografie abdominală. Concluzia i-a confirmat bănuielile. Avea un anevrism al arterei aorte abdominale. Iar medicul care i-a făcut ecografia i-a spus că va fi imposibil de operat, pentru că, la vărsta ei, nu va putea rezista intervenţiei chirurgicale.


O NOUÃ... PIEDICÃ.... Manuela, fiica doamnei Nela, care astăzi, in SUA, se numeşte Mary Wilson, i-a trimis mamei un bilet de avion şi s-au intălnit in Germania. A dus-o la spital. Angiograma pe care medicii germani i-au făcut-o a arătat că anevrismul de care suferea doamna Nela era mai grav decăt se aşteptau - 7 cm lungime şi 6,5 cm in diametru. Pentru operaţie era nevoie de un stent special, care trebuia făcut pe comandă. Urma o altă lună de aşteptare. "Ce era să fac o lună in Germania, unde nu cunoşteam pe nimeni? Şi atunci fiica mea a spus: «Mergi, mamă, cu mine acasă, in America, stăm o lună şi aşteptăm răspunsul de la doctorul de aici»."


RAZA DE SPERANŢÃ.... De la un bărbat care suferise de acelaşi lucru ca şi ea, doamna Nela a aflat că in Maryland, statul in care locuieşte Manuela, există o societate caritabilă - Anne Arundel Medical Center - care face, "pentru persoanele tinere de peste 70 de ani", toate analizele gratuit. "Mi-au făcut analizele in zece minute şi am avut un mare noroc. In ziua aceea era acolo cel mai bun chirurg. Am intrebat căt costă consultaţia şi mi s-a spus că intre 250 şi 800 de dolari. In Germania plătisem pentru angiogramă 2.500 de euro. Asta pentru că nu aveam asigurare", povesteşte doamna Nela.


Medicul John Martin s-a uitat peste analize şi a decis că e nevoie de operaţie. Manuela a rămas mută. I-a explicat doctorului că mama ei nu are asigurare, că ea are un singur salariu şi că nu vor avea cum să achite costurile operaţiei. Dr Martin le-a promis că o să discute cu echipa sa, ca să găsească o soluţie, iar Nela Tenie să plătească o sumă căt de mică. "Ne-a explicat insă că el şi echipa lui nu au nici o tangenţă cu spitalul şi că ar trebui să ne interesăm căt costă o zi şi o noapte la spital", spune doamna Nela.


ŞIRUL MINUNILOR. Cănd au vrut să achite consultaţia, cei de la centrul medical le-au spus celor două femei că nu au nimic de plată. "Nu mi-a venit să cred. Ne-au spus doar să aşteptăm acasă o săptămănă pentru un răspuns de la doctori. Asta se intămpla intr-o miercuri. Luni am primit un telefon de la spital." Operaţia fusese programată peste căteva zile. Doamnei Nela nu i-a venit să creadă. In Germania fusese nevoită să aştepte o lună. Al doilea şoc a venit atunci cănd dr John Martin a anunţat-o că nu va trebui să plătească nici măcar un dolar pentru operaţie. "Eu şi fiica mea ne-am imbrăţişat şi ne-am spus că numai Dumnezeu putea să facă o astfel de minune", povesteşte cu lacrimi in ochi doamna Nela. Cănd a ajuns in rezerva ei a aflat că nu va trebui să plătească nici spitalizarea.


TRATAMENT CIVILIZAT. Işi aminteşte cu plăcere de cele două zile pe care le-a petrecut in spital. E incredibil pentru un om care a petrecut măcar o zi intr-o unitate sanitară romănească. "Au fost foarte atenţi cu mine, şi toate astea fără nici un bănuţ", spune ea, şi parcă nici acum nu-i vine să creadă. La o lună de la intervenţia chirurgicală, cănd a mers la control, Manuela l-a intrebat pe dr Martin cum a fost posibil ca mama ei să fie operată gratuit. "Şi medicul i-a răspuns: «Ce te interesează pe tine cine a vorbit la spital, cine a decis? Nu asta contează. Contează că mama ta e bine»", spune doamna Nela.


Cu drag

"Cum să-i mulţumeşti unui astfel de om? Dr John Martin (foto) a fost pentru mine un inger. Nici azi nu mă pot dumiri ce s-a intămplat. Am invăţat că Dumnezeu lucrează prin oameni, iar pentru mine a avut rezervat cel mai bun medic. Ştiu că el crede in Dumnezeu. L-am intrebat, deşi fiica mea m-a sfătuit să n-o fac - in America nu pui astfel de intrebări. Şi ştiu că pentru credinţa lui este un medic atăt de bun. Vreau să-i mulţumesc din tot sufletul meu pentru că azi sunt sănătoasă şi să-i spun că mă rog mereu pentru el. Pentru că el a făcut pentru mine o minune."


×
Subiecte în articol: pagina de suflete nela doamna