x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ziua Europei în stil medieval

Ziua Europei în stil medieval

de Alexandra Andreevici    |    10 Mai 2009   •   00:00
Ziua Europei în stil medieval
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul National

Ziua Europei a fost celebrată, vineri seară, la Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti, prin muzică. De la rock la folk, muzică medievală şi tradiţională europeană, totul într-un spectacol susţinut de grupul de muzică veche Truverii, trupa Wind şi de artistul Daniel Făt.



Spectacolul de vineri a fost un interesant joc al muzicii şi culorilor, al luminilor şi umbrelor. Privirile s-au bucurat de imaginea frumoaselor costume medievale ale celor de la Truverii, iar auzul a fost mângiat de sunetele liniştitoare ale unor instrumente precum  fluierul, tamburina, chitara, vioara, castanietele, cavalul, dar şi de cel al unor instrumente tradiţionale: vioara săracului, arborele ploii, scoici şi drâmbă.

Melodiile de dragoste, de sărbătoare şi de dans au luat imaginaţia spectatorilor de mână şi au plimbat-o prin toată lumea, începând cu secolul al XIII-lea - sudul Italiei şi al Franţei, şi până în secolul al XVII-lea - Irlanda, Estonia şi România.

ALTĂ LUME. "Muzica noastră trebuie să-i ducă pe ascultători cel puţin undeva în trecut, să viseze, să se imagineze într-un castel, o cetate medievală, sau în mijlocul unui târg medieval unde oamenii dansează şi se bucură. De fapt aceasta este şi ideea: dincolo de toate greutăţile zilei curente, trebuie să ne bucurăm. Acesta este, de fapt, rolul muzicii: să ne facă să trăim vremurile vechi, să ne aducă cât de cât o bucurie", ne-a explicat Mihai Serghei Todor, fondatorul grupului Truverii. Conceptul acestui grup datează de acum aproape 18 ani şi reprezintă o idee foarte veche. "Încă din 1991 colindăm prin ţară cu spectacole stradale în care cântăm de la muzică medievală la poezie medievală şi contemporană. Am fost poate primii, după Revoluţie, care am ieşit în stradă să facem asemenea gen de spectacol. Am ajuns în Sighişoara unde am pornit şi festivalul din 1992 şi am mers pe aceeaşi idee a truverilor, care atunci când spuneau o poezie medievală încântau oamenii, şi le cântau diverse cântece. Am reuşit să concretizăm în 2002, în cadrul proiectului «Curtea Comedianţilor», această idee a trupei, truverii cu muzică medievală şi tradiţională din Europa", a povestit Mihai Serghei Todor.

Actorul folkimprovizator, Daniel Făt, a încheiat ineditul spectacol de vineri seară, susţinând un mic recital cu melodii din "Maramureşul său fain", după cum a spus chiar el. Piesele, compoziţii proprii, sunt inspirate din viaţă. "Nu am nişte limite în zonele de inspiraţii. Mă poate inspira orice, chiar şi o piatră de pe jos, chiar şi umbra lăsată de un felinar", a precizat Daniel Făt. Concertul pentru Europa şi-a atins scopul! Oamenii au fost contaminaţi de bună dispoziţie. Publicul, "foarte receptiv, cald, bun şi fain" a fost pe sufletul artiştilor.

Gardă de onoare pentru istorie

Arcul de Triumf şi-a aşteptat ieri oaspeţii. Zeci de bucureşteni i-au colindat secretele şi s-au bucurat de priveliştea minunată de pe frumoasa clădire. De Ziua Europei monumentul şi-a aşteptat oaspeţii mai gătit decât a fost în 1922 când şi-a sărbătorit inaugurarea. Pe holurile înguste, tablourile vechi şi vestigiile au adus istoria mai aproape de tinerii ce au luat cu asalt clădirea de pe Şoseaua Kiseleff. La unul dintre etaje, o fotografie alb-negru înfăţişa inaugurarea Arcului de Triumf. "Dacă am fi ceva mai atenţi cu istoria ţării noastre, ar fi trebuit să respectăm şi noi tradiţia şi să venim în haine româneşti aşa cum au venit la ţăranii noştri în 1922!", a remarcat una dintre vizitatoare.

Istoria măreţei clădiri se retrage discret o dată cu ieşirea pe terasă. Peisajul este fascinant! Pe un soare generos, zeci de aparate de fotografiat au imortalizat momentul. "Ar trebui să fie deschis mai des, este păcat să nu îl vizitezi. Cât de frumos se vede parcul! Din  păcate, mastodonţii aştia de sticlă nu ar fi avut ce căuta aici într-o capitală care se respectă!", a declarat un domn ce îşi ducea soţia de braţ.

La un moment dat, liniştea a luat locul bliţurilor aparatelor de fotografiat. Steagul României se ridica sub Arcul de Triumf. Spectatorii lui au uitat de tot şi au privit în tăcere tricolorul:

"Nu l-am văzut niciodată atât de aproape, uite cât de frumos este!", a rostit ca pentru sine o femeie între două vârste.

Parada militară a tinerilor de la Asociaţia "Tradiţia Militară", îmbrăcaţi în cea mai corectă uniformă din cel de-al doilea război mondial, a atras toate privirile. Departe, maşinile vuiau spre niciunde. Sub arc însă, istoria îşi aducea aminte de România.

×
Subiecte în articol: eveniment