Schimbarea locului de muncă vine cu sarcini noi pe care trebuie să le înveți într-un timp scurt și pe care trebuie să le duci la bun sfârșit, iar așteptările superiorilor și ale colegilor pot fi destul de mari. Dacă ai parte de provocări la noul serviciu, există câteva modalități prin care îi poți face față și prin care gestionezi această experiență.
1. Cere ajutorul. Faptul că adresezi întrebări colegilor ori superiorului direct nu înseamnă că arăți slăbiciune ori incompetență. Din contră, dacă pui întrebări arăți că ești muncitor, faci tot posibilul pentru a înțelege cum funcționează lucrurile în companie și că vrei să te adaptezi cât mai repede la noul tău rol.
2. Cere sprijinul apropiaților. Este bine să ai susținerea colegilor tăi de birou, dar și mai bine este dacă te simți susținut de familie și de prieteni în noul tău job. Faptul că discuți cu cineva apropiat despre acele aspecte care te stresează și faptul că descoperi resurse în acest sens te-ar putea ajuta foarte mult să faci față schimbărilor din viața ta profesională.
3. Etapa de tranziție trece repede. E normal să resimți stres la locul de muncă atunci când te muți cu serviciul. Fiecare job pare mai dificil la început, dar, pe măsură ce descoperi ce se așteaptă de la tine și cum poți să îți îndeplinești sarcinile mai bine, lucrurile se așază. Această etapă de acomodare trece repede și stresul generat de noul loc de muncă se va reduce. Îți va fi din ce în ce mai ușor și, în cele din urmă, vei găsi propriul ritm și propria rutină, pentru a te simți mai încrezător în ceea ce privește locul de muncă și capacitatea de a-ți duce sarcinile la bun sfârșit.
4. Fă mișcare în mod regulat. Anxietatea poate să creeze o stare sufocantă, făcându-te să te simți lipsit de energie și de putere de concentrare. Mai ales în zilele în care te simți anxios și stresat, cel mai bun mod prin care poți scăpa de aceste stări este să faci mișcare. Activitatea fizică nu doar că este benefică pentru corp, însă poate avea un efect important și asupra sănătății tale mintale. Implică-te zilnic într-un antrenament scurt, înainte de a merge la birou, pentru că în acest fel vei face sângele să circule mai bine, îți vei clarifica gândurile și vei scăpa de grijile pe care ți le faci în legătură cu acea zi. Exercițiile fizice vor stimula secreția de endorfine în creier, iar tu te vei simți mai liniștit și mai puțin stresat. Nu ai nevoie de un abonament scump la sală sau de un antrenament extrem de solicitant, care să te ducă la extenuare. Poți încerca lucruri simple, cum ar fi mersul pe jos o bună bucată din drumul până la birou sau dansul în fața oglinzii pe două-trei piese preferate, înainte de a intra la duș, scrie doc.ro, citând UW Medicine, cel mai important centru medical din Washington.
5. Alocă timp și pentru alte lucruri importante din viața ta
După ce ai început munca într-un loc de muncă nou, cu siguranță vei fi nerăbdător să investești cât mai mult timp cu putință în noile proiecte de la serviciu, însă nu uita că este important să îți faci timp și pentru pasiunile tale și activitățile tale preferate, pentru că, în caz contrar, vei obosi foarte repede. Fă-ți timp pentru tine, pentru familia ta și pentru hobby-uri și nu uita că e necesar să te „deconectezi” mental de jobul tău, când ajungi acasă, pentru că în acest fel vei reveni cu forțe proaspete la muncă. Echilibrul dintre locul de muncă și familie sau viața personală este una dintre modalitățile care te ajută să reduci stresul asociat cu noul job.
6. Dormi suficient. Când te confrunți cu stres la locul de muncă, nu uita de somnul adecvat. Ai nevoie de numărul optim de ore de somn, pentru a putea să dai randament la locul de muncă. Numeroase studii au arătat în mod clar că adulții au nevoie de 7 și 8 ore de somn odihnitor, în fiecare noapte (sau măcar nu mai puțin de 6 ore), pentru a funcționa la capacitate maximă a doua zi. Dacă vrei să îți îmbunătățești calitatea somnului, încearcă să folosești perdele sau draperii care împiedică lumina soarelui să pătrundă în dormitor prea devreme, ia în calcul dopurile de urechi, o mască pentru ochi ori uleiuri esențiale cu efect calmant pe care să le pui seara în vasul de aromaterapie. Acestea sunt doar câteva idei care te ajută să dormi mai bine, dar poate există și altele care să funcționeze în cazul tău.