Parfumate și simplu de preparat în confortul casei, opțiunile analizate astăzi reprezintă o soluție de luat în calcul pentru ameliorarea anumitor simptome.
1. Ceaiul de mentă
Deși este cel mai popular tip de ceai pentru ameliorarea problemelor de sănătate digestivă, ceaiul de mentă are și proprietăți antioxidante, anticancerigene, antibacteriene și antivirale. Numeroase studii au arătat că acest tip de ceai din plante ajută la ameliorarea indigestiei, reduce senzația de greață, ameliorează durerile de stomac și poate reprezenta un adjuvant pentru persoanele diagnosticate cu sindromul de colon iritabil.
Aroma sa parfumată și gustul inconfundabil de mentol plasează acest ceai simplu de realizat în topul preferințelor noastre. Totuși, pentru persoanele care se confruntă cu probleme de constipație, această variantă de ceai nu este cea mai recomandată, deoarece consumul său ar putea determina acutizarea simptomelor specifice.
2. Ceaiul de salvie
Ceaiul de salvie, denumit și "elixirul de sănătate", este apreciat în multe culturi pentru proprietățile sale medicinale remarcabile. Originară din regiunea mediteraneană, salvia, planta pe baza căreia se obține prin infuzie această, aromată, a fost prețuită încă din Antichitate pentru proprietățile sale terapeutice variate. Frunzele sale conțin vitaminele A, B, C si K în ponderi semnificative, uleiuri volatile, flavonoizi, acizi fenolici și alți constituenți activi.
Atunci când frunzele de salvie fierb sub acțiunea apei clocotite, eficiența acestor substanțe naturale este potențată și devin mult mai simplu de asimilat în corp. Ceaiul de salvie este, de asemenea, simplu de integrat in meniul unei mese, precum micul dejun sau cina. Află care sunt beneficiile consumului de ceai de salvie și discută cu medicul de familie, sau cu un nutriționist, mai multe despre utilitatea și integrarea sa în dietă.
3. Ceaiul de mușețel
Ceaiul de mușețel este foarte apreciat pentru beneficiile asupra sănătății organismului. Se recomandă consumul ceaiului de mușețel în cazul persoanelor care se confruntă cu stări de agitație, anxietate sau probleme de somn, deoarece are un efect calmant. Este indicată servirea sa fără zahăr, cu o oră înainte de somn.
De altfel, studiile arată că ar putea îmbunătăți calitatea somnului, atât în cazul persoanelor în vârstă, cât și în cazul femeilor care au născut, aflate în etapa postpartum. De asemenea, se consideră că mușețelul are un puternic efect antibacterian, antiinflamator și poate proteja ficatul. Rezultatele altor cercetări indică faptul că ar putea îmbunătăți nivelul zahărului din sânge și ar putea ameliora simptomele sindromului premenstrual.
4. Ceaiul de ghimbir
Ceaiul de ghimbir este un binecunoscut antioxidant natural și ajută organismul să se refacă rapid, atunci când există stări de greață. Datorită gustului extrem de parfumat, reprezintă un deliciu pe care îl poți consuma în zilele sezonului rece, alături de o felie de lămâie proaspătă. Această combinație aromată nu este doar delicioasă, ci și eficientă împotriva răcelilor de sezon.
Studiile arată că ghimbirul poate ameliora senzația de greață, cauzată fie de schimbările hormonale din primul semestru de sarcină, fie de tratamente și intervenții chirurgicale pentru patologii oncologice. De asemenea, cercetările arată că ghimbirul ar putea fi util în prevenirea ulcerelor de stomac, ameliorarea indigestiei și reducerea durerilor asociate cu menstruația.
5. Ceaiul de hibiscus
Pe lângă aromele aparte și cromatica sa încântătoare, ceaiul de hibiscus este apreciat și pentru faptul că asigură anumite beneficii pentru sănătatea organismului. Rezultatele anumitor studii au arătat că poate avea un rol important în reducerea valorilor medii ale colesterolului rău (LDL) și ale tensiunii arteriale, fiind recomandat persoanelor cu probleme cardiace.
Mai mult decât atât, un studiu realizat pe un interval de 6 săptămâni a arătat că o administrare pe termen mediu a ceaiului cu extract de hibiscus a scăzut semnificativ nivelul stresul oxidativ, înregistrat la jucătorii de fotbal masculin. Discută cu medicul specialist înainte de a integra acest ceai în dietă, dacă iei diuretice, deoarece ar putea interfera cu medicamentele.
Am ajuns la finalul articolului! Ține cont de aceste informații și nu uita de sfatul specialistului, pentru a alege cel mai bun tip de ceai natural din plante pentru nevoile și preferințele tale. Alegerea bazată pe o informare corectă este mult mai avantajoasa!