x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Cum să ne protejăm sănătatea inimii. Alimente care previn afecțiunile cardiovasculare

Cum să ne protejăm sănătatea inimii. Alimente care previn afecțiunile cardiovasculare

de Anastasia Paul    |    26 Ian 2023   •   21:45
Cum să ne protejăm sănătatea inimii. Alimente care previn afecțiunile cardiovasculare

Când vine vorba de sănătatea inimii, unii factori sunt în afara controlului nostru, cum ar fi grupa de sânge. Dar alții depind de noi, inclusiv dieta.

De la Asociația Americană a Inimii și până la Departamentul de Sănătate și Servicii Umane din SUA, toți ne recomandă să facem alegeri alimentare potrivite pentru a susține o inimă sănătoasă. Deoarece alimentele pentru protejarea inimii reduc alte potențiale probleme cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială și colesterolul ridicat, merită să ținem cont de sfaturi, scrie cnet.com.

Ce înseamnă o dietă sănătoasă pentru inimă
Studiile au scos la iveală două categorii: alimente riscante pentru inimă și alimente care o întăresc. Din fericire, cele pe care le considerăm în general ca fiind sănătoase sunt benefice și inimii. Iar înainte să spunem că totul trebuie consumat cu moderație, dacă nu avem probleme de inimă, atunci nu avem nevoie nici de schimbări drastice. Nu putem să nu bem niciodată cola ori să nu mâncăm deloc slănină. Însă dacă știm ce hrană este potrivită pentru a ne proteja inima, atunci o putem include în mesele noastre zilnice. 

Prin urmare, o dietă sănătoasă pentru inimă trebuie să conțină legume, fructe, proteine slabe, carbohidrati complecși bogati in fibre. Toate acestea oferă organismului vitaminele și mineralele de care are nevoie. 

Însă pentru o îmbunătățirea sănătății cardiovasculare trebuie să limităm aportul de grăsimi trans, grăsimi naturale, carne procesată (mezeluri), excesul de sare, zahăr, carbohidrații rafinați (pâinea albă, gustările), carne roșie, excesul de alcool. 
Dacă multe dintre preferatele noastre sunt pe lista mai puțin sănătoasă pentru inimă, nu trebuie să ne panicăm. Le putem include în continuare în dietă, dar cu limite. 

Alimente sănătoase pentru inimă

1. Fructe și legume

De ce sunt recomandate? Pentru că au o densitate nutrițională mare pe fiecare mușcătură. Bananele și cartofii dulci oferă potasiu, un mineral cheie pentru sănătatea inimii. Legumele crucifere revin înfundarea arterelor. Cele cu frunze verzi oferă fibre, care scad colesterolul și tensiunea arterială.

Iar dacă nu întotdeauna găsim ori ne permitem produse proaspete, și cele congelate, conservate ori uscate au o mulțime de beneficii nutriționale. Doar să fim atenți să aibă un conținut scăzut de sodiu (sare). 

2. Cerealele integrale
Nu toți carbohidrații sunt novici. Carbohidrații rafinați (pâinea albă) fac mai mult rău decât bine. Dar carbohidrații complecși, precum cei din cereale integrale, furnizează fibre.

În plus, sunt adesea pline de vitamine și minerale, precum fier, seleniu, tiamină (vitamina B1), riboflavină (vitamina B2), niacină (vitamina B3), folat (vitamina B9) și magneziu. Dacă sunteți în căutarea unei diete sănătoase pentru inimă, alegeți produse care au cereale integrale în lista de ingrediente. Totodată, se găsesc și în fasole, cartofi, mazăre și porumb.

3. Proteine slabe și vegetale
Anumite proteine(carnea roșie și procesată) pot fi dure pentru inimă. Așa că este nevoie de proteine provenite din carne slabă, pește, plante. Alimentele recomandate sunt lintea, fasolea, nucile, semințele, tofu, peștele, ouă, lactate slabe, păsări de curte, semințe. 
4. Grăsimi sănătoase
În timp ce grăsimile trans și saturate au fost legate de probleme cardiovasculare în numeroase studii, corpul, inclusiv inima, are nevoie de grăsimi sănătoase. Se obțin din pește, nuci și semințe, împreună cu avocado și cantități moderate de uleiuri vegetale, respectiv uleiuri de măsline, susan, floarea soarelui, soia, rapiță, porumb, șofrănel.

Dacă grăsimea este solidă la temperatura camerei, probabil că este saturată. Dacă este lichidă, atunci cel mai probabil este nesaturată. De exemplu, untul versus uleiul de măsline. 

5. Alimente pentru verificarea inimii
Asociația Americană a Inimii a certificat anumite alimente pentru sănătatea inimii și le-a dat numit Heart-Check (verificarea inimii), indicație prezentă pe unele ambalaje.

Dar alimentele sănătoase, deși protejează inima, este bine să fie asociate și cu o activitate fizică regulată, dar nu intensă, un somn odihnitor și gestionarea stresului. Totodată, grupa de sânge arată și predispozițiile pentru anumite afecțiuni. 

×
Subiecte în articol: alimente inima sanatate