x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Anemia, tratată pe cale naturală

Anemia, tratată pe cale naturală

de Gina Matei    |    14 Apr 2009   •   00:00
Anemia, tratată pe cale naturală
Sursa foto: /iSTOCKPHOTO

Ameţelile, senzaţia de leşin, paloarea, oboseala sunt câteva dintre simptomele anemiei. Această boală apare ca urmare a scăderii numărului de globule roşii din organism, scădere ce poate fi determinată de hemoragii sau de unele boli: ulcerul gastro-duodenal sau cancere. Poate să apară, de asemenea, pe fondul unui deficit de vitamine sau fier.



Decoct din teci de fasole
În tratamentul anemiei pot fi folosite ca adjuvant plante precum: angelica, fasolea, cătina albă, coada-calului, cimbrişorul, dragaveiul, gulia, iarba-mare.

Angelica se administrează sub formă de tinctură: 10-15 picături se dizolvă în ceai şi se consumă de trei ori pe zi.

Din cătină albă se prepară o infuzie, fiind necesare o lingură de fructe şi 250 ml de apă. Se beau două căni pe zi. "Există şi sirop de cătină albă. În acest caz, recomand două linguriţe de sirop copiilor şi două linguri adulţilor", precizează Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare de la Centrul de Sănătate Clar Med.

Decoctul de coada-calului este la fel de benefic. Se fierbe o lingură de plantă în 250 ml de apă şi se consumă trei căni pe zi. Pentru infuzia de cimbrişor sunt necesare trei linguri de plantă uscată şi 250 ml de apă, fiind indicate trei căni pe zi.

"Recomand, de asemenea, infuziile din creţişoară şi dragavei. În cazul acestora, este nevoie de 5 g de plantă mărunţită şi 250 ml de apă", menţionează medicul Cristina Bălănescu.

Persoanele care prezintă simptomele anemiei pot să-şi prepare şi un decoct din teci de fasole. "Atenţie! Acest decoct scade glicemia şi nu este indicat persoanelor care au hipoglicemie", atrage atenţia medicul Cristina Bălănescu.

Tot decoct se poate face şi din două linguri de pulbere de iarbă mare şi un litru de apă. Se fierb 15 minute şi se beau trei căni zilnic.

Din 5 g de troscot şi 250 ml de apă se prepară o infuzie, din care se vor consuma trei căni pe zi.

Sucul proaspăt de gulie poate să atenueze simptomele anemiei. Este indicat să se consume 100-250 ml de suc la fiecare masă.

FIER. Medicul Cristina Bălănescu recomandă să mâncăm carne şi peşte. De asemenea, să luăm suplimente cu fier. Aceste suplimente sunt necesare pentru că din alimente fierul este asimilat doar în proporţie de 10%. Administrarea orală a fierului nu este recomandată persoanelor care suferă de ulcer. În cazul acestor persoane, anemia se tratează cu fier injectabil.

ALIMENTE. O anemie care nu a căpătat aspect grav poate fi uşor tratată prin alimente bogate în fier: struguri, curmale, mazăre, alune, nuci, miere, păstârnac, usturoi, ceapă, dovleac, fasole, soia, spanac, ouă, carne, peşte şi verdeţuri.

×
Subiecte în articol: terapii complementare