x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Asociaţia pentru hrană sănătoasă

Asociaţia pentru hrană sănătoasă

de Florina Zainescu    |    02 Apr 2008   •   00:00
Asociaţia pentru hrană sănătoasă
Sursa foto: Jurnalul foto/

În Bucureşti se pun bazele primei asociaţii de consumatori eco din România. Scopul acesteia este de a facilita accesul membrilor la alimente şi produse agricole ecologice.

În Bucureşti se pun bazele primei asociaţii de consumatori eco din România. Scopul acesteia este de a facilita accesul membrilor la alimente şi produse agricole ecologice.

 

Pentru că magazinele care vând alimente ecologice sunt încă foarte puţine, iar legumele şi fructele bio proas­pete sunt inexistente pe piaţă, mai mulţi consumatori din Bucureşti au decis să ia taurul de coarne: îşi fac o aso­cia­ţie nonprofit prin care să-şi aducă singuri produsele mult râvnite. “Fiind consumatori bio, ne-am gândit să facem ceva, pentru că nu găsim în magazine produsele pe care ni le dorim. Proiectul aso­ciaţiei este încă în faşă. Deocamdată purtăm discuţii cu produ­cătorii, dar şi cu cei care vor să facă parte din această asociaţie”, ne-a declarat Valentin Barbu, unul dintre iniţiatorii acestui proiect.

Planul este următorul: consumatorii – membri ai asociaţiei – spun ce produse bio doresc şi în ce cantitate, iar reprezentanţii asociaţiei iau legătura cu producători din toate colţurile ţării şi aduc aceste produse. Pe lângă avantajul de a putea cumpăra ceea ce îşi doresc, fără prea mare efort şi fără sincope în aprovizionare, membrii asociaţiei vor şti exact de unde provine marfa, vor avea certitudinea calităţii şi, foarte important, vor plăti un preţ mai mic decât la magazin.

 

PRODUSE. La ora actuală sunt circa 100 de po­tenţiali membri ai asociaţiei – rude şi prieteni ai iniţiatorilor –, ne-a spus Valentin Barbu. În ceea ce priveşte furnizorii, se poartă discuţii cu producători ecologici din zona Sibiului, Devei, Aradului şi din Timiş. Dar lista rămâne deschisă. “Ne interesează să aducem cereale – grâu, secară –, dar vrem foarte mult să facem rost de legume proaspete, fructe, iaurt, brânză şi lapte”, ne-a spus Barbu.

 

PLAN. El a precizat că, dacă lucrurile merg bine, teoretic într-o lună, o lună şi jumătate asociaţia va fi gata şi se va pune pe treabă. Pentru cei interesaţi să devină membri, va exista o pagină de internet unde vor găsi datele de contact ale aso­ciaţiei şi oferta.

 

Stimulente pentru producători

Sistemul asociaţiilor de consumatori ecologici este bine dezvoltat în America şi în vestul Eu­ropei. În Occident, unele asociaţii au şi propriile reţele de magazine în care practică “preţuri fără pro­fit”. Mai mult, aceste asociaţii pun foarte mare accent pe produ­cătorii bio locali. Lucru care s-ar putea întâmpla şi la noi. Dacă asociaţia consumatorilor din Bucureşti va avea succes, tot mai mulţi producători din jurul Ca­pitalei ar putea fi stimulaţi să se apuce de agricul­tu­ră ecologică, ne-a decla­rat Marius Gabor, administratorul Petras Bio. El a explicat că dacă produ­că­torii din zonă vor vedea că există o cerere sigură pentru legume bio, de exemplu, se vor reorienta spre legumicultura ecologică.

 

florina.zainescu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: bio