Primăvara aduce cu ea nu numai căldură, flori, iarbă verde şi copaci înfloriţi, ci şi dureri de cap, ameţeli şi nervozitate.
Potrivit psihologilor, trecerea de la lunile friguroase şi lipsite de lumină la o vreme frumoasă declanşează astenia de primăvară, o formă de depresie, însoţită de oboseală, tulburări ale somnului, lipsa motivaţiei şi iritabilitate. Aceste simptome dispar abia vara, o dată cu creşterea expunerii la soare.
Se estimează că în SUA şi Canada, cel puţin 10 milioane de persoane suferă de o formă mai severă a asteniei de primăvară, în timp ce 10%-20% din populaţie suferă de forme mai uşoare. Boala afectează mai mult femeile şi apare înainte de vârsta de 20 de ani. Prof. Eleonora Maino, psiholog şi psihoterapeut la Universitatea din Padova, consultată de revista Famiglia Cristiana, recunoaşte impactul pe care îl au condiţiile atmosferice asupra organismului şi stării de
spirit.
INSOMNIE ŞI IRITABILITATE
În general, acest tip de tulburare are mai multe manifestări: lipsă de voinţă, gândire încetinită şi slabă concentrare, insomnie şi iritabilitate (sau invers, somnolenţă şi oboseală). Chiar dacă nu sunt încă foarte clare mecanismele cerebrale implicate în această tulburare de sezon, unele dovezi sugerează implicarea a trei hormoni: serotinina (hormonul "fericirii"), melatonina (hormonul somnului) şi cortizolul (hormonul stresului).
Pentru a depăşi aceste "neplăceri" ale primăverii trebuie să ţinem seama de următoarele sfaturi:
- să facem zilnic cel puţin 30 de minute de activitate fizică uşoară (cei care lucrează au nevoie şi ei de o pauză de circa 15-30 de minute la fiecare două-trei ore de muncă);
- somnul trebuie să fie de cel puţin 6-8 ore pe noapte;
- nu trebuie omisă nici o masă din cele trei mese principale ale zilei (acestea nu numai că ne furnizează energie peste zi, dar ajută şi la menţinerea greutăţii corecte, pentru că se ţine sub control senzaţia de foame);
- slăbiciunea organismului poate fi tratată cu vitamine şi minerale, pre-scrise însă de medicul de familie (ginsengul şi lăptişorul de matcă măresc rezistenţa organismului, în timp ce ginkgo biloba stimulează memoria şi capacitatea de concentrare).
Psihologii ne recomandă, dacă suntem alergici, să evităm locurile unde există o concentraţie mare de polen (parcurile, de exemplu).
Citește pe Antena3.ro