x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Bancă de celule stem în Bucureşti

Bancă de celule stem în Bucureşti

de Gina Matei    |    31 Mar 2009   •   00:00
Bancă de celule stem în Bucureşti

Prelevarea de sânge placentar reprezintă o şansă de a proteja copilul împotriva unor boli care pe viitor i-ar putea pune în pericol sănătatea. Tocmai de aceea, Cord Blood Center a inaugurat la Bucureşti cea de-a doua bancă de celule stem din România, prima bancă de acest gen fiind deschisă la Cluj.



Până acum, cele mai multe probe recoltate, respectiv aproape 80%, au fost trimise pentru procesare şi stocare în Slovacia, dar, o dată cu deschiderea celor două bănci private de celule stem din România, produsele vor fi trimise în Slovacia doar la cererea pacienţilor.

Avantaj: sângele placentar salvează vieţi!
Prima etapă o reprezintă acordul mamelor asupra prelevării de sânge. Dr Sergiu Habago, directorul Companiei Cord Blood Center, consideră că numărul femeilor care acceptă este din ce în ce mai mare, având în vedere că recoltarea nu este o procedură dureroasă sau periculoasă pentru mamă sau copil." Recoltarea este efectuată de medicul sau echipa care asistă naşterea şi poate să dureze între 30 de secunde şi maxim trei minute. Sângele recoltat va fi conservat prin criogenare pentru o perioadă nedeterminată, putând fi disponibil pentru transplant în câteva zile. Directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant, dr Victor Zota, a declarat că, în România, cu celule stem se poate face doar tratamentul bolii maligne de sânge, respectiv leucemia, boală din cauza căreia mor anual peste 4.000 de oameni în toată lumea. Însă prof dr Radu Vlădăreanu, şeful clinicii de obstretică ginecologie de la Spitalul de Urgenţă Elias, consideră că, pe viitor, celulele stem recoltate din sângele placentar ar putea fi folosite şi pentru diabetul insulino-dependent la copil.

Managerul Sergiu Habago a mai precizat că, în cazul donaţiilor de sânge placentar, compatibilitatea dintre donator şi pacient este rară. "Doar în cazul fraţilor şi surorilor, compatibilitatea este de aproximativ 35%", a completat acesta.

Dezavantaj: costul ridicat
Banca din Bucureşti va deveni funcţională de la 15 aprilie. Din punctul de vedere al dotărilor, laboratorul, situat în localitatea Otopeni, judeţul Ilfov, se numără printre unităţile medicale care răspund standardelor europene. Costul ridicat reprezintă principalul impediment care determină tinerele cupluri să renunţe la prelevarea de sânge placentar. Părinţii plătesc 3.270 de lei pentru recoltare, procesare şi validare, iar depozitarea anuală îi va costa 90 de lei. Aceasta sumă va putea fi plătită integral sau în trei rate lunar. "Ne dorim ca pe viitor să facilităm sistemul de plată prin introducerea a şase rate lunar", a declarat dr Sergiu Habago.

În ceea ce priveşte depozitarea pungilor cu celule stem, dr Habago a precizat că aceasta poate dura zeci de ani, "mai mult decât o viaţă". De exemplu, în lume există celule criogenate de peste 23 de ani. Directorul ANT, dr Victor Zota, precizează că există şi un stoc de 20 de pungi donate pentru banca publică de celule stem, dar că aceasta funcţionează încă sub egida unei fundaţii, deoarece nu există fonduri de la stat care să susţină această acţiune. Potrivit lui Zota, aceste celule stem din banca publică vor fi folosite pentru copiii care provin din familii nevoiaşe şi care au leucemie. Până acum nu au putut fi utilizate, pentru că nu a existat compatibilitate între celule şi primitorii acestora.

×
Subiecte în articol: celule stem reflexoterapie