x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Bio din prima zi

de Florina Zainescu    |    28 Iul 2008   •   00:00
Bio din prima zi

ALTERNATIVĂ  ●  Scutece fără chimicale pentru bebeluşi mai sănătoşi
Îngrijoraţi de chimicalele "ascunse" în scutecele convenţionale, tot mai mulţi părinţi aleg să-şi "înverzească" bebeluşii. La mare modă în Occident, scutecele eco-prietenoase intră şi pe piaţa românească.ALTERNATIVĂ  ●  Scutece fără chimicale pentru bebeluşi mai sănătoşi
Îngrijoraţi de chimicalele "ascunse" în scutecele convenţionale, tot mai mulţi părinţi aleg să-şi "înverzească" bebeluşii. La mare modă în Occident, scutecele eco-prietenoase intră şi pe piaţa românească.

Piaţa scutecelor pentru bebeluşi a cunoscut un boom în ultimii ani. Au apărut o sumedenie de modele de unică folosinţă, cu capse sau scai, sau lavabile. Dar cele mai multe astfel de produse convenţionale conţin substanţe chimice periculoase pe post de absorbanţi – de exemplu: poliacrilat de sodiu. În plus, sînt făcute din fibre de bumbac sau din alte materiale chimizate, albite cu clor şi impregnate cu parfumuri sintetice care intră în contact direct cu pielea sensibilă a puilor şi pot provoca iritaţii, alergii sau chiar boli mai grave. Mai ales că în urma înălbirii cu clor a materialelor rezultă un subprodus nedorit, dioxina. Aceasta este o substanţă toxică clasificată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca un agent cancerigen clasa 1. Aceasta rezultă atît din procese industriale, cît şi din procese naturale şi se acumulează în timp în ţesuturile grase.

ECOLOGICE. Pentru a evita problemele, tot mai mulţi părinţi din Europa, America, Australia şi alte zone ale lumii au devenit fanii scutecelor eco-prietenoase şi bio. Astfel de produse au apărut şi pe piaţa românească. De exemplu, la magazinul Leacul se găsesc scutece eco-prietenoase de unică folosinţă. Acestea sînt făcute din celuloză naturală, nu au fost tratate cu clor sau alte chimicale sintetice şi sînt recomandate pentru copiii cu eczeme şi alte probleme de piele.
În Occident sînt acum la modă scutecele lavabile cu inserţii super-absorbante din bumbac sau cînepă bio. Acestea nu numai că nu conţin chimicale, dar sînt mai prietenoase şi cu buzunarul părinţilor. Şi cu mediul, pentru că sînt 100% degradabile. Părinţii care nu vor să stea să spele toată ziua scutece aleg însă scutecele din bambus ecologic şi pe cele de unică folosinţă din bumbac organic.

×
Subiecte în articol: bio