x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Bio pentru ten sănătos

Bio pentru ten sănătos

de Florina Zainescu    |    24 Apr 2008   •   00:00
Bio pentru ten sănătos
Sursa foto: Jurnalul foto/

Dacă nu vreţi să vă distrugeţi pielea, să vă alegeţi cu alergii sau chiar cu boli grave, înlo­cuiţi produsele de îngrijire convenţionale cu cele 100% naturale şi ecologice.

Dacă nu vreţi să vă distrugeţi pielea, să vă alegeţi cu alergii sau chiar cu boli grave, înlo­cuiţi produsele de îngrijire convenţionale cu cele 100% naturale şi ecologice.

 

Produsele de machiaj şi de în­grijire personală fără pa­ra­ben, fenoxietanol, silicon, uleiuri minerale petro­chi­mice, coloranţi sau parfumuri de sinteză, cu ingrediente 100% naturale, provenite din agricultura ecologică, sînt la mare căutare în Occident. Şi la noi au apărut astfel de produse. În Bu­cureşti există chiar un magazin de­dicat exclusiv cosmeti­celor natura­le, bio – Natural Paris –, dar astfel de pro­duse se găsesc şi la Leacul şi la Beautik.

 

CHIMICALE. Departe de a fi o “fiţă”, înlocuirea cosmeticelor convenţionale cu cele eco e o investiţie în sănătate. Vă veţi convinge de acest lucru dacă citiţi lista de ingrediente de pe eticheta gelului de duş, şam­ponului sau cremei pe care le folosiţi acum. Veţi regăsi o grămadă de chi­micale, unele foarte toxice. De exemplu paraben – methyl pa­ra­ben, butyl paraben, ethyl paraben sau propyl paraben – care este un conservant utilizat la scară largă în industria cosmeticelor convenţionale. Stu­diile efectuate au arătat că, pe lîngă reac­ţii alergice şi iritaţii ale pielii, acumularea parabenului în ţesuturi poate cauza cancer. Alături de para­ben, există însă şi alte chimicale despre care experţii spun că ar trebui excluse. Imidazolidinyl urea şi diazolidinyl urea sînt tot nişte conservanţi pe care Academia Americană de Dermatologie îi consideră principala cauză ce determină apariţia dermatitei. Uleiul mineral şi derivatele sale (parafina) sînt obţinute din petrol şi blochează porii şi inhibă funcţiile naturale ale pielii. Sodium lauryl sulfate (SLS) provoa­că iritaţii ale ochilor sau pielii, căde­rea părului şi alte reacţii alergice, iar prin interacţiunea cu alte substanţe formează nitraţi, care sînt cancerigeni. Propylene glycol-ul şi stearalkonium chloride au fost legate de apariţia unui număr mare de alergii şi reacţii to­xice. Lanolina este un emolient ob­ţi­nut din lîna oilor convenţionale – contaminată cu tot felul de chimicale – care poate provoca forme grave de acnee. Iar parfumu­rile şi vopselele sintetice pot provoca alergii sau chiar favoriza apariţia cancerului.

 

florina.zainescu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: bio