x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Bio România

de Dan Tomozei    |    05 Iul 2008   •   00:00
Bio România

INIŢIATIVĂ ●  Începe cruciada pentru hrană curată
18 asociaţii, societăţi comerciale şi producători individuali de roade eco, au constituit la Sibiu Asociaţia Bio România, un for care se va bate pentru dezvoltarea agriculturii eco şi promovarea consumului de alimente sănătoase.



INIŢIATIVĂ ●  Începe cruciada pentru hrană curată
18 asociaţii, societăţi comerciale şi producători individuali de roade eco, au constituit la Sibiu Asociaţia Bio România, un for care se va bate pentru dezvoltarea agriculturii eco şi promovarea consumului de alimente sănătoase.

La Sibiu s-a dat startul unei noi revoluţii în domeniul agriculturii. O revoluţie care are drept scop sensibilizarea consumatorului, dar şi a guvernanţilor asupra importanţei producerii şi consumului de hrană sănătoasă, "liberă" de influenţele nefaste ale îngrăşămintelor chimice.

PRIORITĂŢI. Una dintre priorităţile absolute ale Bio România este dezvoltarea unui Proiect Educaţional Ecologic românesc, prin colaborarea cu şcoala românească, de diferite grade, şi Biserică. Este vorba despre un efort de modificare a mentalităţii românilor prin educaţie coerentă cu privire la protejarea sănătăţii şi la modul de a face agricultură şi de a respecta mediul înconjurător. În plus, asociaţia vrea să impună subvenţionarea procesului de conversie a terenurilor de la agricultura industrială la cea ecologică. "Este o practică europeană existentă de ani de zile, prin care fermierii care trec la agricultura ecologică primesc ajutoare financiare suplimentare. Din păcate, deşi există legislaţie în domeniu, în România nu este subvenţionată conversia, iar noi vom milita pentru schimbarea acestei situaţii", a declarat preşedintele Bio România, dr. Marian Ciocea.

Willy Schuster, unul dintre cei mai cunoscuţi bio-gospodari din România şi membru al asociaţiei, susţine că "este dreptul ţăranului român să producă hrană sănătoasă pentru poporul român, iar dacă se va consuma hrană de la ţăranul român, asediul făcut de produsele străine nu va mai fi posibil". Şi producătorii au avantaje. Nicolae Pantea, primarul comunei Ştefan cel Mare din judeţul Călăraşi, membru al asociaţiei, susţine că producţia ecologică practicată în comună este 95% destinată exportului. "Anul trecut am vîndut kilogramul de grîu bio cu 1,6 lei, în vreme ce grîul convenţional a fost plătit cu 0,8-1,2 lei", spune Pantea. Printre membrii fondatori ai Bio România se numără Asociaţia Bioagricultorilor din România "Bioterra România", cooperativa Biocoop Sibiu, comuna Ştefan cel Mare din judeţul Călăraşi, Eco Market, Shalom Bio Food, Integro Management Consult, doctorul Mihail Papacostea, dar şi Mitropolia Ardealului – Arhiepiscopia Ortodoxă Română.

×
Subiecte în articol: romania bio bio românia bio rom