Cartoful mov a câştigat notorietate în ultima vreme şi în ţara noastră, devenind, dintr-un moft, o ocupaţie care aduce profit multor fermieri implicaţi în cultura acestora. Aceștia sunt din ce în ce mai căutați şi în restaurante, datorită proprietăţilor uimitoare pentru sănătate.
Ca și cartoful obișnuit, cartoful violet este bogat în vitamina C, potasiu, calciu, fier, proteine, fibre și carbohidrați. În schimb, faţă de cel obişnuit, cartoful violet este mult mai bogat în antioxidanți, ceea ce a determinat cercetătorii să afirme că această legumă este una dintre cele mai sănătoase din lume. Culoarea mov a acestor cartofi este dată de conţinutul mare de antocianini, antioxidanti care protejează organismul împotriva radicalilor liberi ce sunt responsabili pentru apariţia cancerului.
Cartoful mov - beneficii pentru sănătate:
1. Scăderea tensiunii arteriale
Această legumă minune ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare. În plus, un studiu recent a demonstrat că tensiunea arterială a persoanelor care au consumat cartofi violeți (gătiți la aburi, fierți sau la cuptor) de două ori pe zi, timp de o lună, a scăzut.
2. Prevenirea cancerului
.................