Ceaiul, cea mai populară băutură din lume după apă, a fost descoperit întâmplător de împăratul chinez Shen Nung în anul 2700 î.Hr.
Pe când acesta se relaxa în grădină, savurând o cană cu apă fierbinte, câteva frunze din arborele aflat în apropiere s-au desprins şi au căzut în cană. Licoarea rezultată a fost pe gustul împăratului, mai ales că multe dintre suferinţele sale au trecut de îndată ce a băut ceaiul.
Ulterior, ceaiul a devenit băutură naţională în China, de unde a "migrat" spre alte popoare. La ora actuală, există mii de sortimente de ceai, cu arome şi culori diferite. Însă ele au la bază patru tipuri importante de ceai: negru, verde, alb şi ceaiul oonolog. Planta de ceai se numeşte Camellia sinenis şi creşte în peste 50 de ţări. Ceaiul negru este recunoscut pentru proprietăţile sale de încetinire a procesului de îmbătrânire şi de scădere a nivelului colesterolului.
Ceaiul verde se recomandă persoanelor care sunt obosite sau care vor să slăbească, în timp ce ceaiul alb, unul dintre cele mai rare ceaiuri, creşte imunitatea organismului. Din cauza preţului ridicat, ceaiul alb a fost considerat "băutura aristocraţilor".
FĂRĂ COFEINĂ
Ceaiul oolong este un ceai semifermentat, cu aceleaşi proprietăţi ca şi cel verde. Toate tipurile de ceai conţin cafeină, polifenoli, uleiuri eterice (care îi dau aroma) şi substanţe minerale. Cu toate că termenul "ceai" a fost extins şi asupra infuziilor (amestecurilor) de plante medicinale, "adevăratul" ceai se prepară din frunzele plantei Camellia sinesis. Infuzia este o soluţie apoasă obţinută dintr-o plantă prin opărirea ei cu apă clocotită, în scopul extragerii principiilor active pe care le conţine.
Băutura rezultată are proprietăţi calmante, fiind totodată folosită ca remediu în diverse afecţiuni.
RECOMANDARE. Unele plante medicinale - muşeţelul, teiul, menta sau roiniţa - trebuie preparate numai prin infuzie, deoarece prin fierbere dispar principiile active. Infuzia este cea mai frecventă formă de preparare a plantelor medicinale. La o cană cu apă clocotită (250 ml) se adaugă o linguriţă cu vârf din florile, tulpinile sau frunzele plantei, tăiate mărunt.
Soluţia se acoperă şi se lasă la infuzat (trecerea substanţelor active din plante în apa fiartă) între două şi cinci minute. Infuzia se bea neîndulcită, cu înghiţituri mici. Spre deosebire de ceai, infuziile din plante medicinale au arome unice şi nu conţin cafeină.
Citește pe Antena3.ro