x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ceaiul verde

27 Sep 2005   •   00:00

Ceaiul verde este o solutie pentru persoanele care vor sa-si pastreze tineretea pielii, dar si pentru cele suferinde de cancer, deoarece este bogat in aminoacizi, iod, potasiu, fluor, fosfor, vitaminele C, B1, B2, PP, K. De asemenea, contine cafeina, teofilina si teobromina – alcaloizi puternici, care ii confera proprietati stimulante. "Pentru a invinge starea de somnolenta, dimineata, in loc de cafea putem sa bem o ceasca de ceai verde", ne sfatuieste dr. Cristina Pavel, medic de familie, cu competenta in apifitoterapie si homeopatie. Cafeina din ceai stimuleaza sistemul nervos si contribuie la calmarea durerilor de cap. Datorita teofilinei, ceaiul verde este folosit ca stimulent respirator in cazul astmului bronsic, contribuind la dilatarea bronhiilor si usurarea respiratiei.

Previne cancerul

Ceaiul verde are proprietati antioxidante, putand impiedica cresterea tumorilor maligne. In acest sens, expertii de la Centrul de studiu al cancerului din Japonia au descoperit ca incidenta cancerelor este cu 20%-25% mai redusa printre bautorii de ceai verde. Proprietatile anticancerigene se datoreaza polifenolilor care apara ADN-ul celular de radicalii liberi si distrug celulele canceroase.

Cantitatea zilnica indicata este de una-doua cani, de preferat in prima parte a zilei, pentru a nu provoca insomnii. Ceaiul verde se combina cel mai bine cu mierea, dar este incompatibil cu laptele sau zaharul. Persoanele care sufera de cancer si fac radioterapie sunt sfatuite sa bea o cantitate mai mare de ceai, avand rol protector impotriva radiatiilor. "De asemenea, are efect protector contra radiatiilor emise de calculator sau a celor existente in atmosfera", arata dr. Cristina Pavel, de la Centrul Naturist Santo Raphael.

O cana de ceai verde pe zi distruge flora bacteriana din cavitatea bucala, intarind smaltul dintilor si prevenind cariile.

Pentru persoanele care vor sa slabeasca, ceaiul verde poate fi o solutie. Prezenta taninurilor in frunzele de ceai usureaza digestia si regleaza tranzitul intestinal, favorizand eliminarea toxinelor si arderea kilogramelor in plus. In afara de aceasta, neutralizeaza grasimile daunatoare si impiedica depunerea lor pe artere, contribuind la mentinerea elasticitatii vaselor sangvine, la scaderea nivelului colesterolului in sange si la controlarea tensiunii arteriale.

CONTRAINDICATII. Dr. Cristina Pavel ne avertizeaza ca, in cantitati mari, ceaiul verde are efecte secundare: sensibilitate digestiva, greturi, diaree. Substantele excitante din ceai – cafeina, teobromina, teofilina – pot provoca stari de agitatie, nervozitate, insomnie sau oboseala. De aceea, ceaiul verde nu este recomandat copiilor sau persoanelor cu probleme psihice. Nici femeile care alapteaza nu au voie sa bea ceai verde, pentru ca poate sa treaca in lapte, provocand agitatia copilului.

INFUZIE. Ceaiul verde poate fi pregatit sub forma de infuzie sau macerat la rece. Pentru infuzie se pune o lingurita de frunze la o cana de apa calduta. Apa fierbinte poate distruge gustul ceaiului. Pentru macerat, o lingurita de planta se pune intr-o cana de apa rece, se lasa cateva ore, apoi se strecoara si se bea.

×
Subiecte în articol: verde ceaiul ceai terapii complementare