x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Ceaiul verde şi cafeaua, anti-AVC

Ceaiul verde şi cafeaua, anti-AVC

de Magda Marincovici    |    18 Mar 2013   •   20:03
Ceaiul verde şi cafeaua, anti-AVC
Sursa foto: Thinkstock
România se află în primele zece locuri în lume în ceea ce priveş¬te incidenţa accidentului vascular cerebral  
O ceaşcă de cafea sau două de ceai verde în fiecare dimineaţă, la micul dejun, contribuie la reducerea riscului de accident vascular cerebral (AVC). Vestea aceasta vine de la o echipă de cercetători coordonată de  profesorul Yoshihiro Kokubo de la  Japan’s national cerebral and cardiovascular Center din Osaka. Ei au monitorizat 83.269 de japonezi cu vârste între 45 şi 74 de ani care zilnic beau la micul dejun una dintre cele două băuturi. Fiecare participant a fost ţinut sub observaţie aproximativ 13 ani şi nici unul dintre ei nu suferea de cancer şi boli cardiovasculare la începutul acestui studiu.

Autorii studiului au confirmat că o ceaşcă de cafea sau două ceşti de ceai verde băute zilnic reprezintă un obicei cu multiple avantaje pentru sănătate. Ei au observat că riscul de AVC scade cu aproape 20% în cazul persoanelor care beau cel puţin o ceaşcă de cafea zilnic, comparativ cu cele care nu au acest obicei.   

În privinţa consumatorilor de două-trei ceşti de ceai verde în mod obişnuit, cercetătorii japonezi au stabilit că riscul de AVC scade cu aproximativ 14% şi cu 32% pericolul de hemoragie cerebrală.

Specialiştii explică aceste proprietăţi ale cafelei şi ceaiul verde prin conţinutul ridicat al acestora în antioxidanţi, compuşi naturali care protejează celulele creierului de acţiunea dăunătoare a radicalilor liberi, proveniţi din poluare, fumat, alimente etc.   

AVC poate fi provocat de un infarct cerebral în majoritatea cazurilor (80%) sau unei hemoragii cerebrale (20%).

“AVC, care sunt de două feluri, ischemice şi hemoragice, sunt întotdeauna consecinţa unei suferinţe preexistente. Nu există AVC ca boală primară, la un om perfect sănătos, pentru că AVC presupune fie o anomalie a peretelui vascular, fie existenţa unor altor boli, de obicei cardiace unde se realizează nişte cheaguri de sânge, care se desprind, pornesc în circulaţie şi apoi astupă un vas cerebral”, explică prof. univ. dr. Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii Române de Neurologie.  

România se află în primele zece locuri în lume în ceea ce priveş¬te incidenţa AVC. Mortalitatea prin AVC este de 3-4 ori mai mare în ţara noastră comparativ cu cea înregistrată în Uniunea Europeană şi de 6-7 ori mai mare faţă de SUA.

×
Subiecte în articol: ceai verde avc-ul