x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Ceaiuri de răcorit trupul

Ceaiuri de răcorit trupul

22 Mai 2007   •   00:00

Ceaiurile sunt foarte sănătoase vara, insă nu toate. Unele au efect răcoritor. Dar altele stimulează eliminarea lichidelor prin piele şi urină, ceea ce accentuează senzaţia de sete şi de căldură.Despre toate acestea ne spune dr. Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă in terapii complementare, de la Centrul de Sănătate Clar Med.

Ceaiurile sunt foarte sănătoase vara, insă nu toate. Unele au efect răcoritor. Dar altele stimulează eliminarea lichidelor prin piele şi urină, ceea ce accentuează senzaţia de sete şi de căldură. Menta este cea mai bună opţiune in sezonul canicular, ne spune dr. Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă in terapii complementare, de la Centrul de Sănătate Clar Med. Numai că această plantă are un efect nedorit: constipă. Dar combinată cu ceai verde, care are o acţiune uşor laxativă, menta se poate consuma fără a crea neplăceri. Infuzii din cele două plante se pot prepara şi separat.

Nu se recomandă mai mult de două pahare de ceai verde pe zi (200 ml) şi nu după ora 16:00, intrucăt are efect energizant şi poate da insomnie. In acest sezon, infuzia de mentă se prepară din frunze verzi, proaspăt culese. In combinaţie, se utilizează o crenguţă de mentă şi o linguriţă de ceai verde (uscat). Amestecul se opăreşte cel mult trei minute. In infuzia din ceai verde şi mentă se poate adăuga o felie de lămăie, ale cărei efecte sunt similare celor două plante.

Ceaiurile din fructe de pădure sunt la mare căutare vara, datorită gustului foarte plăcut. "Insă nu toate fructele au efect răcoritor. Doar afinele, măceşele şi cătina sunt indicate in sezonul călduros", precizează dr. Cristina Bălănescu.

COMBATEREA TRANSPIRAŢIEI

In sezonul cald sunt indicate ceaiurile antisudorifice, iar plantele cu acest efect sunt socul şi salvia, consumate sub formă de infuzie. Pentru că ne aflăm chiar in perioada de inflorire a socului, se poate utiliza o floare de mărime medie la 250 ml de apă fiartă. Dacă nu aveţi la indemănă flori de soc, puteţi utiliza planta uscată: o linguriţă cu vărf la 250 ml de apă. Salvia se prepară şi ea sub formă de infuzie. In acest sezon puteţi utiliza frunzele verzi. La 250 ml de apă se adaugă patru-cinci frunze sau plantă uscată, o linguriţă la aceeaşi cantitate. Ambele infuzii se consumă reci, două-trei căni pe zi.

CONTRAINDICATE

Pe caniculă se vor evita ceaiurile care stimulează eliminarea lichidelor din organism, avertizează dr. Cristina Bălănescu. In această categorie intră toate preparatele din coada calului, coada şoricelului, cozi de cireşe, mătase de porumb şi urzică. In acest sezon trebuie evitate, de asemenea, decocturile (plantă fiartă), de preferat fiind infuziile şi maceratele la rece.

×
Subiecte în articol: terapii complementare