x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Coenzima Q10, secretul tineretii

Coenzima Q10, secretul tineretii

04 Mai 2006   •   00:00

Daca am face un sondaj printre cei din jurul nostru si i-am intreba ce stiu despre coenzima Q10, probabil ca majoritatea ar raspunde ca este unul dintre ingredientele produselor cosmetice contra imbatranirii. Putini stiu insa ca aceasta substanta are si alte proprietati: scade riscul afectiunilor cardiovasculare, al celor oncologice si stimuleaza imunitatea.

Proprietati antioxidante

Coenzima Q10 – o substanta liposolubila prezenta in fiecare celula a corpului nostru – a fost descoperita in anul 1957. "Coenzima Q10 sau ubichinona este o substanta cu rol antioxidant puternic si in acelasi timp este esentiala in procesul de eliberare a energiei in organism", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Potrivit studiilor clinice, coenzima Q10 intra in componenta mitocondriilor, elemente care asigura 95% din energia necesara intregului organism. Pentru prima oara, coenzima Q10 a fost descoperita in muschiul cardiac al bovinelor. Apoi s-a dovedit ca aceasta este prezenta in toate celulele organismului nostru.

CREME. Coenzima Q10 si-a dovedit eficienta indeosebi in tratamentele contra ridurilor. Aplicata pe piele, crema cu coenzima Q10 patrunde in straturile profunde ale acesteia si impiedica aparitia ridurilor. Cremele care contin aceasta substanta protejeaza pielea impotriva efectelor distrugatoare ale radicalilor liberi si ale razelor ultraviolete.

Problema este ca, o data cu inaintarea in varsta, organismul produce tot mai putina coenzima Q10, de aceea este nevoie de suplimentare din exterior. Fie ca este vorba despre alimente, fie ca este vorba despre suplimente nutritive, aportul de coenzima Q10 trebuie sa fie continuu, pentru ca aceasta substanta nu se stocheaza in organism.

Necesarul organismului de coenzima Q10 poate fi asigurat prin consumul de peste, carne de vita si organe (inima, ficat). O sursa buna de coenzima Q10 sunt suplimentele alimentare. "Suplimentele le sunt recomandate in special persoanelor care urmeaza tratamente cu statine – medicamente folosite pentru scaderea colesterolului in sange", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. S-a dovedit ca tratamentul cu statine reduce productia de coenzima Q10 in organism, de aceea este nevoie de un aport suplimentar.

Actiunea anti-aging

Actiunea antiimbatranire a acestei substante se datoreaza proprietatii de a stimula imunitatea si de a bloca actiunea radicalilor liberi care ataca celulele. Suplimentele cu coenzima Q10 amelioreaza simptomele in afectiunile cardiace, stimuleaza metabolismul si scaderea in greutate. De asemenea, suplimentele cu coenzima Q10 influenteaza pozitiv fertilitatea masculina si favorizeaza scaderea tensiunii arteriale. Folosirea constanta a acestei substante reduce toxicitatea si efectele secundare ale antibioticelor si ale preparatelor contra cancerului.
×