Cromoterapia sau terapia prin culoare are la bază ideea conform căreia vibraţia culorii se transmite organismului nostru. Nu are contraindicaţii, nici efecte adverse, nu afectează cu nimic tratamentele medicale convenţionale şi nici nu provoacă dependenţă sau alergii. Este o terapie ce poate fi aplicată ori de câte ori suntem în suferinţă, cu condiţia să cunoaştem regulile de bază şi să le aplicăm corect.
Ce tratează?
Fiecare afecţiune are ca echivalent câte o culoare. Astfel, roşul este indicat persoanelor care au probleme circulatorii (la nivelul mâinilor şi picioarelor), probleme cu coloana vertebrală, cu genunchii, şoldurile şi gleznele. Efect terapeutic are şi portocaliul. El atenuează simptomele afecţiunilor pancreatice, renale şi ale infecţiilor urinare. "Persoanele care au probleme cu vezica biliară, stomacul, ficatul şi au un sistem imunitar slăbit ar trebui să opteze pentru culoarea galben", recomandă dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare.
Verdele crud este cel mai bun remediu pentru cardiaci şi pentru cei care acuză probleme respiratorii. Persoanele care suferă de insomnie pot combina galbenul deschis cu verdele crud. Durerilor de cap, cum ar fi migrenele şi cefaleea, le vine de hac o nuanţă deschisă de albastru sau combinaţia de galben deschis şi mov.
Cum se aplică?
O metodă imediată de a aplica cromoterapia este alegerea hainelor în funcţie de proprietăţile culorii şi de afecţiunea de care suferim. Există însă şi varianta aplicării unei eşarfe de o anumită culoare pe zona afectată. De pildă, dacă avem probleme cu genunchiul, o eşarfă roşie legată în jurul acestuia este soluţia. În cazul în care o femeie are probleme cu tiroida, îşi poate pune la gât o eşarfă albastră. În cazul bărbaţilor, pentru aceeaşi afecţiune este recomandată o cravată albastră, precizează specialistul.
O altă metodă eficientă de cromoterapie presupune aşezarea unor fâşii de mătase sub pernă seara, înainte de culcare. Specialiştii recomandă culoarea verde, fiindcă ea relaxează atât fizicul, cât şi psihicul, diminuând stresul acumulat pe parcursul zilei.
LA ORICE VĂRSTĂ. Terapia prin culoare nu are efecte adverse şi este recomandată tuturor categoriilor de vârstă. În cazul copiilor hiperactivi de exemplu, putem utiliza culori calde pentru a le atenua starea de agitaţie. Vârstnicilor, dimpotrivă, le sunt indicate culorile mai puternice, care energizează, cum sunt roşul, verdele intens sau portocaliul. Atenţie însă, nu abuzaţi de culoare, fiindcă excesul poate produce un dezechilibru în organism.
Citește pe Antena3.ro