x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Cu salina aproape de domiciliu

Cu salina aproape de domiciliu

de Magda Colgiu    |    16 Feb 2010   •   00:00
Cu salina aproape de domiciliu

Numeroase afecţiuni respiratorii se pot trata prin salinoterapie. Până aici, nimic deosebit. Dar, mai nou, de salinoterapie se poate beneficia chiar în oraş, fără ca pacienţii să se mai deplaseze în salinele naturale. Laura Palii, administrator al Salina Center din Bucureşti, ne prezintă avantajele acestui tip de terapie.



Salinoterapia, speleoterapia sau haloterapia este procedeul prin care persoanele inhalează aerosoli salini, graţie cărora sunt tratate diverse afecţiuni, în principal cele respiratorii: răceli şi viroze, astm, BPOC, rinită şi alergii.

Laura Palii mai spune că persoanele care suferă de astm bronşic (infecţios, alergic, extrinsec, intrinsec, mixt), de infecţii respiratorii (angine, faringite, traheo-bronşite, pneumonii, rinoadeuridite), bronşită astmatiformă, pneumoconioză, traheobronşită cronică, rinită cronică, sinuzită, bisinoză, silicoză, alergii, nevroze etc. pot veni la salina din centrul Bucureştiului pentru atenuarea simptomelor.

Aerosoli pulverizaţi

Sarea de la această salină artificială este adusă din Solotvino (Ucraina), deoarece, aşa cum susţine Laura Palii, aceasta are 99,8% puritate.

Această salină este una de tip mecanic, astfel că aerosolii sunt pulberizaţi la fiecare şedinţă, respectiv de patru ori pe zi. Între şedinţe, sala se aeriseşte. Chiar şi în aceste condiţii, spune administratorul centrului de sare, concentraţia este de câteva mii de ori mai mare decât în orice salină naturală sau cu pereţi de sare. Parametrii tehnici ai acestei saline sunt: temperatură - 20-22 grade C; umiditate - 40%; sare - 4-7 gr/m3; aerosoli salini - min 1 mld/m3.

Doctorul decide (în funcţie de diagnostic, vârsta şi stadiul bolii) numărul de şedinţe. Există limite: cea de jos fiind 12 zile - pentru ridicarea imunităţii şi afecţiuni uşoare; cea de sus, respectiv 30 de zile, în astm, bronşită etc.

Printre cei care au făcut salinoterapie în centrul bucureştean sunt copii, bătrâni, persoane bolnave sau sănătoase. Cel mai tânăr pacient este un bebeluş de numai 8 luni, iar cel mai vârstnic, 82 de ani.

Efectele şedinţelor
Ca şi în salinele naturale şi aici vin inclusiv persoane care se consideră sănătoase. "Este mult mai bine ca oamenii să facă salinoterapie ca prevenţie.

Dar ţinând seama de poluarea din oraşe, nu putem spune că există oameni sănătoşi. Aşa se explică faptul că majoritatea celor care fac salinoterapie în scop preventiv după numai câteva zile încep să expectoreze depunerile din bronhii şi plămâni", mai afirmă Laura Palii.

Deşi nu este obligatoriu ca pacienţii să aibă trimitere de la medicul de familie sau de la cel de specialitate pentru a face salinoterapie, totuşi aceasta "este binevenită".

Modul de folosire

Pacienţii care au dubii în ceea ce priveşte efectul şedinţelor trebuie să ştie că "un prim efect al salinei se manifestă prin secreţii nazale şi tuse; asta  înseamnă că are loc primul impact", spune Laura Palii. Ea mai precizează că "la majoritatea pacienţilor, în funcţie de diagnostic, apar: stoparea tusei, eliberarea căilor respiratorii, desfundarea nasului, eliminarea secreţiilor din sinusuri, apariţia sputei etc.

După câteva luni

Cel mai important efect se observă abia după câteva luni, când aerosolii salini, acumulaţi în timpul tratamentului, ajung la maturitatea eficienţei! "Oricum, înainte şi după tratament, majoritatea pacienţilor fac spirografie, care arată capacitatea de funcţionare a bronhiilor şi a plămânilor în 13 indici calculaţi în procente", adaugă Laura Palii.

Tot anul
Pentru o mai mare eficienţă a şedinţelor de salinoterapie, pacienţii care au nevoie de mai multe şedinţe ar trebui să le efectueze în lunile februarie şi septembrie. "Cei cu afecţiuni sezoniere vin când au nevoie. Afecţiunile de tip neurologic şi alergologic nu au recomandări în privinţa anotimpului", spune Laura Palii.


×
Subiecte în articol: terapii complementare