x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Cultul pentru plante medicinale

Cultul pentru plante medicinale

02 Apr 2006   •   00:00

Exista un adevarat cult pentru plantele folosite ca remedii in fitoterapie. Ele sunt culese si depozitate in asa fel incat sa nu se piarda nici una dintre proprietatile care le fac atat de eficiente in tratarea anumitor afectiuni. Doctorul Constantin Sararu, medic primar, compententa homeopatie, presedintele Ligii de Homeopatie Clasica, ne da cateva sfaturi in legatura cu modul in care se culeg si se pastreaza plantele medicinale.

"Exista doua abordari legate de felul cum trebuie sa culegem plantele. In cazul in care se utilizeaza partea aeriana a plantei: frunzele, florile, acestea se culeg in perioada de inflorire: primavara sau vara. Daca de la planta respectiva se foloseste radacina sau rizomul, atunci recoltarea se face primavara timpuriu sau toamna tarziu", arata specialistul.

In lunile de vara, regula de baza este ca plantele se culeg atunci cand sunt inflorite, pentru ca inmagazineaza multa energie. Totusi trebuie sa le ocolim pe acelea care au inceput deja sa se scuture. Bunii cunoscatori in culegerea plantelor medicinale stiu ca plantele se recolteaza dupa ce se usuca roua, adica in jurul orei 11. "Pentru a evita distrugerea plantelor este indicat sa nu se smulga, ci sa se taie cu o forfecuta doar partea superioara, evitandu-se partea lemnoasa", recomanda dr. Sararu.

Pentru uscare, plantele se imprastie in straturi subtiri pe o foaie de hartie, intr-o zona intunecata si aerisita, ca sa nu mucegaiasca. Exista si posibilitatea de a usca plantele prin caldura (in cuptor), dar acest procedeu distruge vitaminele si proteinele din compozitia lor. Cel mai bine este ca florile sa se usuce in podul casei, insa intr-un loc ferit de pasari si de insecte.

Depozitarea in pungi de hartie

"Dupa ce s-au uscat, plantele se depoziteaza in saculeti de panza sau de hartie. Daca le punem in pungi de plastic, acestea isi pierd din proprietati", precizeaza specialistul. Florile si frunzele plantelor medicinale se pastreaza intregi si se maruntesc doar in momentul utilizarii in macerate sau infuzii. Se depoziteaza separat si se folosesc timp de doi ani de la recoltare.

ENERGII. Pentru ca efectul plantelor sa fie maxim, dr. Constantin Sararu ne recomanda sa le culegem intr-o anumita zi a saptamanii, in functie de planeta care le guverneaza. Ziua de luni este asociata cu Luna, marti cu planeta Marte, miercuri cu Mercur, joi – Jupiter, vineri – Venus, sambata – Saturn, iar duminica este ziua Soarelui. Astfel, dr. Sararu arata ca cimbrul, de exemplu, care este guvernat de Soare, este mai bine sa se culeaga duminica.
×
Subiecte în articol: plantele terapii complementare