x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Cură cu boabe de ienupăr

Cură cu boabe de ienupăr

de Gina Matei    |    29 Sep 2009   •   00:00
Cură cu boabe de ienupăr
Sursa foto: /iSTOCKPHOTO

"Reuşiţi cu greu să scăpaţi de kilogramele în plus? Încercaţi cura cu boabe de ienupăr", vă sfătuieşte Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul Medical Clar Med.



Se începe cu o boabă proaspătă de ienupăr pe zi. Aceasta se ia întotdeauna pe stomacul gol, mestecată încet. Doza creşte, zilnic, cu câte o boabă, până se ajunge la şapte. Din acel moment, administrarea acestora începe să scadă, tot cu câte o boabă pe zi, până se ajunge din nou la o boabă. Specialistul nostru recomandă ca, în timpul curei, să nu se consume carne sub nici o formă şi să se reducă pe cât posibil consumul de prăjeli, alimente conservate sau cu aditivi. De ce este recomandat ienupărul în curele de slăbire? Pentru că micile bobiţe scad apetitul. Aceeaşi cură poate fi urmată şi de persoanele care se confruntă cu disfuncţii sexuale.

TRATEAZĂ INFECŢIILE URINARE
Datorită conţinutului bogat de ulei eteric, tanin, glucide, albuminice, substanţe amare şi săruri minerale, fructele de ienupăr sunt diuretice, antiseptice şi dezinfectante. În cazul în care vor fi consumate proaspete sau sub formă de infuzie, boabele de ienupăr îşi dovedesc eficienţa în tratarea infecţiilor urinare. Infuzia se prepară dintr-o lingură de boabe la o cană de 250 ml de apă. Se consumă două căni pe zi, timp de 14 zile, iar 10 zile se face pauză.

"Atenţie! Este foarte important să se respecte cantităţile de ienupăr recomandate. Asta pentru că ienupărul conţine substanţe care pot deveni toxice", atrage atenţia medicul Cristina Bălănescu.

Puternicul efect antiinfecţios recomandă fructele de ienupăr ca adjuvant, alături de medicaţia recomandată de medic, şi în infecţiile intestinale: enterite şi colite. De asemenea, sunt semnalate efecte benefice şi în cazul hepatitei sau cirozei. Ceaiul din aceste fructe intensifică transpiraţia, ajută la eliminarea toxinelor din corp şi restabileşte activitatea digestivă normală. Cura de fructe proaspete este indicată în caz de psoriazis. Se vor consuma două fructe zilnic, timp de trei luni.

BĂI PENTRU REUMATICI
Durerile reumatice devin din ce în ce mai puternice? Le puteţi atenua, după cum sfătuieşte specialistul nostru, cu ajutorul băilor cu ienupăr. În acest sens, puneţi un pumn de fructe de ienupăr în zece litri de apă caldă. Se pot face băi generale sau băi locale, pe zonele dureroase. Pentru aceleaşi dureri reumatice se poate administra şi tinctură de ienupăr: 10 picături diluate într-o cană cu ceai.

×