x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Cura de sezon cu muguri de plante

Cura de sezon cu muguri de plante

20 Mar 2006   •   00:00

Primavara este anotimpul cel mai potrivit pentru o cura revigoranta cu plante tinere sau cu partile fragede ale plantelor: muguri, lastari, ramuri, radacini, boboci, seminte... "Preparatele gemoterapice (care folosesc partile tinere ale plantelor) contin o cantitate mai mare de substante active, iar planta proaspata este mai concentrata in principii active decat cea adulta. In plus, gemoderivatele din muguri de brad, de rozmarin sau de plop au o compozitie complexa: enzime, factori de crestere, vitamine, proteine, aminoacizi, acizi nucleici", arata dr. Larisa Ionescu-Calinesti, medic specialist medicina interna, cu specializare in api-fitoterapie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie.

Astenie

Persoanele care sufera de astenie de primavara au cel mai mult de castigat de pe urma tratamentului cu plante tinere. Lor, medicul Larisa Ionescu-Calinesti le recomanda preparatul gemoterapic din muguri de brad si extractul din muguri de coacaz negru, care stimuleaza activitatea glandei hipofize. Un alt produs cu efecte benefice in tratarea oboselii specifice primaverii este gemoderivatul din scoarta de lamai, un preparat cu proprietati tonifiante. Gemoterapia stimuleaza reechilibrarea fiziologica a organismului si actioneaza asupra sistemului imunitar. Specialistul este de parere ca vom fi feriti de raceala si gripa daca tinem o cura de 10-15 zile cu preparate din muguri de brad, de mesteacan si catina.

IMUNITATE. Produsele gemoterapice actioneaza in principal asupra sistemului imunitar. In cazul copiilor cu imunitate scazuta se pot asocia mai multe extracte (din muguri de coacaz negru, din muguri de brad, din mladite de maces sau muguri de mesteacan). In cazul adultilor, in perioadele de convalescenta, pentru revigorare si intarirea imunitatii se administreaza extract din muguri de stejar. Extractul din muguri de catina este un excelent imunostimulator si tonifiant al sistemului nervos.

ADMINISTRARE. "Preparatele gemoterapice sunt de fapt parti tinere ale plantelor puse la macerat in apa, glicerina si alcool. Acestea nu se administreaza oricum. Desi nu au contraindicatii sau efecte secundare, ele trebuie totusi prescrise de un specialist, pentru ca tratamentul se individualizeaza in functie de afectiune", avertizeaza dr. Larisa Ionescu-Calinesti. Adultilor li se recomanda sa dizolve intr-un pahar cu apa plata 40-50 de picaturi de preparat gemoterapic si sa bea lichidul obtinut dimineata. In cazul copiilor, dozele se reduc la jumatate.

×
Subiecte în articol: muguri terapii complementare