x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare De la organic la verde

De la organic la verde

de Florina Zainescu    |    21 Apr 2008   •   00:00
De la organic la verde

SUA ●  Restaurantele devin tot mai ecologiste
În SUA a apărut o nouă generaţie de restaurante cu meniu organic: restaurantele "verzi". Pentru a primi această certificare, localul trebuie să parcurgă mai mulţi paşi.



SUA ●  Restaurantele devin tot mai ecologiste
În SUA a apărut o nouă generaţie de restaurante cu meniu organic: restaurantele "verzi". Pentru a primi această certificare, localul trebuie să parcurgă mai mulţi paşi.

În România nu există nici un restaurant care să aibă o "secţiune" bio în meniu. Mai la Vest, în Franţa, Germania, Italia sau Marea Britanie, astfel de localuri au început să facă parte din peisajul cotidian, în timp ce peste Ocean, în America, restaurantul organic este deja un concept învechit. Acolo se poartă deja certificarea "verde". Potrivit Green Restaurant Association, organizaţia nonprofit care dă aceast tip de certificare în Statele Unite şi Canada, nu mai puţin de 58 de cafenele, restaurante şi chiar cantine şcolare din cele două ţări au devenit, în ultimele luni, nu numai organice, dar şi verzi.  


PAŞI. Pentru a deveni verde, un local trebuie să parcurgă, treptat, 11 paşi înscrişi într-un ghid special. Un prim pas este minimizarea consumului de energie. Apoi trebuie luate toate măsurile ca restaurantul să nu risipească apă – indiferent că e vorba despre apa potabilă sau despre cea de la toaletă. Reciclarea tuturor deşeurilor este obligatorie. Chiar şi resturile de mîncare pot fi date unei firme care face îngrăşăminte (compost).

"Ecologizarea" meniului este, evident, un criteriu de bază. Însă restaurantul nu numai că trebuie să servească mîncare bio, dar trebuie să-şi procure materia primă de la ferme locale, astfel încît maşinile care fac aprovizionarea să polueze mai puţin. Trebuie evitată poluarea mediului pe fondul unor "accidente" produse în restaurant. Un alt punct ce trebuie bifat constă în utilizarea produselor obţinute din materiale reciclate, biodegradabile şi organice. Iar hîrtia folosită în local – de la coala de scris la şerveţele – nu trebuie să fi fost albită cu clor. În plus, produse de curăţare folosite trebuie să fie nontoxice, biodegradabile şi sigure pentru oameni, animale şi mediul înconjurător. Restaurantul trebuie să folosească energie verde – eoliană, solară sau hidro –, iar clădirea trebuie construită astfel încît să se reducă riscul unui impact negativ asupra mediului.

×
Subiecte în articol: bio