x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Fructele zeilor: Beneficiile uluitoare ale smochinelor

Fructele zeilor: Beneficiile uluitoare ale smochinelor

de Redacția Jurnalul    |    06 Sep 2023   •   09:00
Fructele zeilor: Beneficiile uluitoare ale smochinelor

Smochinele au fost asociate cu sănătatea și prosperitatea încă din vremuri străvechi. Ele sunt simbolic legate de Demetra, zeița greacă a agriculturii și fertilității, și au fost oferite zeului Bacchus în Roma antică.

Potrivit dcmedical.ro, nu sunt fructe tipice, smochinele sunt tehnic o colecție de flori inversate care, dacă sunt lăsate în pace, ar înflori din interior spre exterior. Ele cresc în mod obișnuit în regiunile mediteraneene și din Orientul Mijlociu - locuri care sunt calde, însorite și uscate pentru o mare parte a anului.

Înainte ca zahărul să devină popular, smochinele erau folosite în mod obișnuit pentru a îndulci deserturile. Astăzi, pe măsură ce oamenii încep să renunțe la zahărul rafinat, mulți se întorc la smochine pentru a avea o alternativă mai sănătoasă.

Beneficiile pentru sănătate

Acestea satisfac pofta de dulce și, în același timp, oferă numeroase beneficii importante pentru sănătate. De fapt, chiar dacă nu cauți să îți satisfaci pofta de dulce, poți adăuga smochinele în dieta ta. 

Reduce tensiunea arterială ridicată

Tensiunea arterială ridicată sau hipertensiunea poate duce la complicații, precum bolile de inimă și accidentul vascular cerebral. Un factor care contribuie la tensiunea arterială ridicată este dezechilibrul de potasiu cauzat de consumul excesiv de sodiu și insuficient de potasiu.

Smochinele sunt bogate în potasiu și pot ajuta la corectarea acestui dezechilibru. În același timp, nivelurile ridicate de fibră din smochine pot ajuta la eliminarea excesului de sodiu din sistem.

Îmbunătățește digestia

Problemele digestive variază de la constipație la diaree. În ambele cazuri, creșterea aportului de fibră poate ajuta. În plus față de conținutul lor ridicat de fibră, smochinele facilitează digestia într-un alt mod. Ele sunt o excelentă sursă de prebiotice, care îmbunătățesc sănătatea generală a tractului digestiv.

Crește densitatea osoasă

Smochinele sunt o sursă bună, atât de calciu, cât și de potasiu. Aceste minerale pot colabora pentru a îmbunătăți densitatea osoasă, ceea ce, la rândul său, poate preveni afecțiuni, cum este osteoporoza.

Studiile sugerează că o dietă bogată în potasiu, în special, poate îmbunătăți sănătatea oaselor și reduce turnover-ul osos. În același timp, calciul este un component structural cheie al oaselor, iar creșterea aportului de calciu a demonstrat îmbunătățirea structurii minerale osoase la copii și adolescenți.


Unul dintre beneficiile majore ale smochinelor este că sunt un aliment natural fără grăsimi și fără colesterol. De asemenea, sunt o excelentă sursă de: vitaminele A, C, calciu, fier, potasiu, magneziu. 

O smochină de dimensiune medie conține: 37 de calorii, 1,45 grame de fibre, 8 grame de zahăr, 0,5 miligrame de sodiu.

Cu toate că smochinele sunt sănătoase, consumate în mod moderat, este important să ții cont că o porție este reprezentată de o smochină de dimensiune medie. Zaharurile din smochine pot să se adune rapid dacă consumi mai multe smochine odată, iar multe dintre rețetele pe care le găsești online cer cantități mari de smochine. Fii întotdeauna conștient de cantitatea de smochine din alimentele pe care le consumi și limitează-te pentru a menține un aport general scăzut de zahăr.

×
Subiecte în articol: smochine beneficii sanatate