In medicina populara romaneasca, frunzele de nuc si-au gasit intrebuintari multiple, asa incat pot fi considerate pe buna dreptate o farmacie verde. Datorita substantelor active pe care le contin (uleiul volatil, vitamina C, minerale, iuglona, tirozina), frunzele de nuc au numeroase utilizari terapeutice.
Frunze verzi se gasesc cu greu in acest sezon, insa pot fi procurate frunze uscate din magazinele plafar. "Principiile active din frunzele de nuc scad concentratia de glucoza din sange, ajutand metabolismul zaharurilor si grasimilor", arata dr. Stefan Stangaciu, medic specialist medicina de familie, cu competenta in apifitoterapie si acupunctura. Pentru efectul sau hipoglicemiant, infuzia cu frunze de nuc poate fi un adjuvant in tratamentul diabeticilor. Se prepara din doua-trei linguri cu frunze uscate, peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa la racit un sfert de ora, se strecoara si se beau doua-trei linguri pe zi.
Tulburari digestive
Ceaiul din frunze de nuc este foarte eficient si in tulburarile digestive, actionand ca antidiareic si inlaturand inflamatiile acute ale intestinului. Se prepara o infuzie cu o lingurita cu frunze, peste care se toarna 200 ml de apa clocotita. Se lasa acoperita zece minute, se strecoara si se consuma doua cani pe zi. Infuzia este indicata si in alte afectiuni gastrointestinale, precum gastritele sau enteritele.
Pentru ca au proprietati astringente, dezinfectante si cicatrizante, frunzele de nuc sunt adesea utilizate in diferite afectiuni dermatologice. Pentru tratarea eczemelor se prepara un decoct din 30-40 de grame de frunze la un litru de apa. Se fierbe un sfert de ora, se raceste si se spala locul afectat. Pentru tratarea ranilor si ulceratiilor se prepara un decoct din trei-patru linguri cu frunze la 250 ml de apa. Se fierb cinci-zece minute, se strecoara si se fac bai locale. Acneea poate fi tratata cu o infuzie concentrata din doua-trei linguri cu frunze la 250 ml de apa. Solutia se strecoara, se lasa la racit si se aplica apoi pe piele cu ajutorul unor comprese.
|
ALOPECIE. Caderea parului se remediaza adesea cu frunze de nuc. "Aceste frunze au proprietati nutritive la nivelul pielii capului, datorita substantelor active", precizeaza dr. Stefan Stangaciu. Putem avea un par bogat daca fierbem 30 de grame de frunze intr-un litru de apa timp de zece minute. Solutia se aplica pe comprese, cu care se frictioneaza apoi pielea capului in fiecare zi, timp de trei saptamani. Dar frunzele de nuc sunt adesea utilizate si ca vopsea pentru ca pigmentii pe care ii contin dau parului o nuanta aramie. Se folosesc 100 de grame de frunze, care se fierb zece minute intr-un litru de apa. Cu solutia se tamponeaza parul.
|
|
|
CONTRAINDICATII. Dr. Stangaciu avertizeaza ca utilizarea frunzelor de nuc este insotita de cateva contraindicatii. Preparatele din frunze de nuc nu se administreaza in afectiuni grave fara acordul medicului specialist. De asemenea, nici o cura cu frunze de nuc nu trebuie sa dureze mai mult de sase luni. Substantele active ale frunzelor au un efect astringent, similar uscarii. De aceea, preparatele pe baza de frunze de nuc nu trebuie folosite de catre persoanele slabe, uscative, de cele care beau multa cafea, care nu consuma suficiente lichide sau consuma alimente uscate.
|
|