Iniţial, ghimbirul şi-a făcut apariţia în bucătăria noastră. Treptat însă i-au fost descoperite proprietăţi terapeutice. Astfel, s-au semnalat efectele benefice ale ghimbirului în cazul gastritelor hiperacide, în anorexii.
Accelerează digestia
Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare de la Centrul Medical Clar Med, recomandă ghimbirul pentru înlăturarea senzaţiei de greaţă şi vomă. Substanţele din compoziţia ghimbirului neutralizează acizii din stomac, sporesc motilitatea tractului digestiv. Astfel, se accelerează digestia. Ghimbirul este recomandat în special persoanelor cu digestie lentă. "Ghimbirul ajută la evacuarea mai rapidă a alimentelor din stomac şi, în acelaşi timp, reduce balonările", completează specialistul nostru.
Cură cu ghimbir
De la ghimbir se foloseşte rizomul, fie sub formă de pulbere, fie ca suc obţinut prin stoarcerea rădăcinii. Pentru a beneficia de proprietăţile acestei plante se poate urma o cură. Aceasta constă în administrarea unui vârf de cuţit de pulbere de ghimbir de două-trei ori pe zi.
Dacă nu agreaţi gustul puternic al ghimbirului, specialistul nostru vă recomandă să puneţi praful în apă fierbinte. Se obţine astfel o infuzie de ghimbir. Altă metodă de a face o cură cu ghimbir presupune consumul sucului proaspăt. Pentru obţinerea acestuia, se taie rădăcina în feliuţe care se pun în storcătorul de fructe.
Plafarele mai vin cu o variantă: capsulele cu ghimbir sau cele cu o combinaţie de ghimbir, soc şi gălbenele. Acestea sunt indicate persoanelor care suferă de rău de maşină, ce se manifestă prin greaţă, ameţeli. Specialistul nostru recomandă să se ia o capsulă cu o jumătate de oră-o oră înainte de a pleca în călătorie. În cazul în care senzaţiile persistă, în timpul mersului se mai ia o capsulă.
AMESTEC. Durerile stomacale pot fi combătute eficient dacă ghimbirul se amestecă cu alte plante. Astfel, se amestecă câte 14 g din următoarele plante: albăstrele, frunze de zmeur, turiţă mare, frunze de păpădie, pelin, precum şi 7 g rădăcină de ghimbir. Toate aceste ingrediente se amestecă bine şi se pune o jumătate din cantitate într-o jumătate de litru de apă rece. Se fierbe şi se lasă la foc mic timp de 15 minute. După răcire, se strecoară şi se consumă câte o jumătate de cană din acest ceai înainte de masă.
Citește pe Antena3.ro