Goji este un fruct minune, spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti. "Acest fruct este folosit din timpuri foarte vechi. Se consideră că este fructul tinereţii. Ba chiar există o legendă care spune că are capacitatea de a transforma părul cărunt în păr castaniu", spune profesorul.
Stres
Dintre toate proprietăţile acestui fruct cea mai importantă este cea de antioxidant, dar este şi un puternic depurativ. Pentru că are în compoziţie vitamine, minerale şi fibre, goji combate stresul.
Alte motive pentru care profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi vă recomandă să consumaţi goji: creşte nivelul de energie din organism, protejează pielea împotriva radiaţiilor solare puternice, menţine sistemul nervos sănătos, scade nivelul colesterolului, întăreşte oasele şi ligamentele, normalizează nivelul glicemiei.
Goji este o sursă de zeaxantină, care alături de luteină, protejează sănătatea ochilor. Conţine chiar şi betacaroten, cunoscut ca nutrient benefic retinei.
Uscate sau proaspete
Goji pot fi consumate sub formă de fructe uscate sau fructe proaspete. Puteţi prepara un ceai cu o aromă caracteristică. Specialistul nostru precizează că este mai bine să se consume ca atare, pentru că prin fierbere se pierd fibrele şi multe dintre proprietăţile valoroase ale acestor fructe. Profesorul Mencinicopschi consumă zilnic cam o mână de goji, între mesele principale. De asemenea, goji se poate prepara sub formă de suc sau se poate amesteca cu iaurturi, cereale, se poate adăuga în salate, supe sau prăjituri. Nu are contraindicaţii.
RĂSPÂNDIRE. Goji este cultivat în văile fertile din Himalaya, Tibet, Mongolia şi în China, în sere speciale. Există mai multe varietăţi de goji, dar cel original se găseşte în zonele Tibetului, unde solul alcalin este fertil, în ciuda temperaturilor extreme. Fructele tinereţii tibetane, consumate de sute de ani, este abia acum descoperit în marile metropole. În România, goji se poate procura de la farmaciile naturiste şi plafar.