Gustoase, aromate, gutuile contin vitamine si minerale, elemente care stiu cel mai bine sa ne apere de virozele de sezon.
Gutuile, fructe aromate de care ne putem bucura toamna de toamna, pot fi utilizate si in scop terapeutic, pentru intarirea sistemului imunitar. Specialistii in fitoterapie sustin ca doua-trei gutui consumate zilnic ne protejeaza imporiva virozelor respiratorii care ne ameninta in sezonul rece, previn anemia si stimuleaza pofta de mancare.VITAMINE SI MINERALE
Gutuile au un continut bogat in vitamine si oligoelemente necesare organismului: vitamine din grupa B, vitaminele C, E, PP, calciu, magneziu, potasiu si fier. Gutuile pot fi consumate atat crude, cat si in compot, dulceata sau jeleu, deoarece ele nu isi pierd decat o parte din proprietati dupa ce au fost prelucrate termic. Chiar daca fierberea distruge vitaminele sensibile la caldura (vitamina C), dulceata de gutui isi pastreaza proprietatile astringente, fiind benefica in afectiunile digestive. "De la gutui se pot folosi, in afara de pulpa, frunzele si semintele. Infuzia din frunze si coji de gutui, preparata dintr-o lingurita cu amestec la un pahar cu apa fierbinte, calmeaza tusea si inlatura raguseala. Pentru a combate tusea, frunzele se pot pregati si sub forma de macerat la rece: o lingura cu frunze la o cana cu apa rece", ne sfatuieste doctorul Cristina Pavel, medic specialist medicina de familie, cu competenta in apifitoterapie si homeopatie.SEMINTELE
Contra afectiunilor pulmonare si hepatice, in cazul persoanelor care sufera de hemoragii gastrice si de afectiuni ale intestinului gros, specialistul nostru recomanda decoctul calmant din coji de gutuie. Extern, decoctul din coji de gutuie este indicat pentru cicatrizarea arsurilor si pentru ameliorarea iritatiilor. Semintele de gutui pot fi folosite sub forma de macerat atat intern, pentru efectul usor laxativ, dar si aplicat pe piele, pentru proprietatile sale emoliente. Specialistul Cristina Pavel avertizeaza insa ca semintele de gutui consumate in doze mari pot fi toxice pentru organism.MACERAT. In cazul inflamatiilor pielii, al arsurilor si al degeraturilor, dr. Cristina Pavel indica folosirea maceratului din seminte de gutuie. Acesta se pregateste dintr-o lingurita cu seminte la o cana cu apa, care se lasa cateva ore, apoi se strecoara. | TEN. Pentru a preveni aparitia ridurilor si a revigora tenul obosit, puteti utiliza o masca preparata dintr-o gutuie rasa amestecata cu miere. Datorita proprietatilor astringente, gutuile rase pot fi folosite si pentru curatarea tenului gras. |
Citește pe Antena3.ro