x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Ia-ti migrena cu mana!

Ia-ti migrena cu mana!

04 Oct 2005   •   00:00
TERAPII COMPLEMENTARE
Cui nu i s-a intamplat ca, in miezul unei zile de munca la birou, sa fie nevoit sa caute prin toate buzunarele si, in cele din urma, sa le ceara colegilor "o pastila de cap"?
Ei bine, exista o metoda mult mai eficienta pentru indepartarea migrenelor: automasajul cefei si al capului. Aceasta metoda nu numai ca ia durerea cu mana, dar in doar 15-20 de minute ne ajuta sa ne si relaxam. "Automasajul incepe prin asezarea intr-o pozitie confortabila si stabila. Pozitia sezand, cu capul inclinat putin inainte, este cea mai indicata. Manevrele sunt de netezire, frictiune, framantat si batere usoara a tesuturilor", arata dr. Georgiana Tache, seful Sectiei de Recuperare Medicala de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca.

Tehnici


In functie de zona dureroasa a capului, putem sa efectuam un automasaj al cefei, al intregului scalp, al fruntii sau doar al tamplelor. In cazul in care durerea este pulsatila si o simtim in toata calota craniana, atunci trebuie sa realizam un masaj mai complex.

Punem ambele maini simetric si incepem o miscare usoara, ca o mangaiere, de o parte si de alta a gatului. Apoi facem palmele sa alunece, cu degetele intinse, de sus, de la nivelul osului occipital pana jos, spre umeri si inainte, spre clavicule. "Urmatoarele miscari pot fi mici, circulare sau liniare executate cu varfurile degetelor, insistand asupra locurilor unde se insera muschii pe os", explica doctorul Georgiana Tache. In urmatoarea etapa, putem face cute musculare, pe care le prindem intre degete si podul palmei, framantand usor masa musculara pe care am cuprins-o astfel. Miscarea finala se efectueaza pe marginea cefei si incepe ca si cum am atinge cu degetele clapele unui pian. Apoi, pe masura ce coboram, miscarea se realizeaza cu marginea exterioara a palmei.

Aceleasi tehnici, dar cu varfurile degetelor, se pot aplica pe toata suprafata scalpului. Daca durerea este localizata la frunte sau la tample, atunci miscarile trebuie sa fie circulare. Se efectueaza si o usoara presiune de o parte si de alta, la nivelul tamplelor, la un centimetru si jumatate inapoia unghiului exterior al ochiului. Apoi ne oprim, insistand cateva secunde, printr-o apasare putin mai profunda asupra punctului dureros.

SFAT. Dr. Georgiana Tache ne sfatuieste sa crestem sau sa scadem intensitatea, durata si ritmul de executare a automasajului in functie de ceea ce simtim. In general, se recomanda ca automasajul sa se efectueze fara graba si sa nu fim incordati. Trebuie sa actionam calm si sa avem o oarecare suplete in miscari. Acest masaj poate fi realizat si preventiv.

×
Subiecte în articol: terapii complementare