x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Întrebuinţări mai puţin ştiute ale urzicilor

Întrebuinţări mai puţin ştiute ale urzicilor

de Monica Cosac    |    24 Mar 2016   •   09:20
Întrebuinţări mai puţin ştiute ale urzicilor
Sursa foto: g215/Getty Images/iStockphoto

Cunoscute de mii de ani pentru efectele lor miraculoase asupra sănătăţii, urzicile sunt folosite atât ca aliment, cât şi ca medicament, în mai multe culturi. Afecţiuni precum alergiile, asteniile de primăvară, diabetul sau adenomul de prostată îşi găsesc ameliorare, sau chiar vindecare, cu ajutorul acestei plante, bogată în antioxidanţi, minerale (fier, potasiu şi magneziu) şi vitamine (A, B2, C şi K). În Europa, spre exemplu, frunzele de urzică sunt folosite din vremuri străvechi în tratarea gutei, artritei şi astmului. Ceaiul de urzici face minuni pentru păr – stimuleaza creşterea, dă strălucire şi îndepărtează mătreaţa -, dar este mai puţin ştiut că reprezintă un remediu miraculos şi pentru piele, graţie numărului mare de aminoacizi.

Cei care vor să evite coloranţii artificiali, pot folosi urzicile: sucul din frunze şi codiţe colorează în verde, iar din rădăcinile fierte se poate obţine culoarea galben. Urzicile pot fi utilizate şi pentru   păstrarea altor alimente. Urzicile puse în acelaşi bol cu fructele sau legumele, de exemplu, vor păstra prospeţimea acestora mai mult timp, împiedicând dezvoltarea bacteriilor şi a mucegaiurilor.

De asemenea, peştele învelit în urzici imediat după ce este prins va fi protejat de bacterii şi rămâne proaspăt mai mult timp.

×