Aproape 60% dintre cumpărătorii de alimente ecologice din lume sunt convinşi de beneficiile pe care acestea le au asupra sănătăţii. Legumele, fructele şi ouăle sunt cele mai cumpărate produse bio.
STUDIU - Asiaticii, cei mai eco din lume
Aproape 60% dintre cumpărătorii de alimente ecologice din lume sunt convinşi de beneficiile pe care acestea le au asupra sănătăţii. Legumele, fructele şi ouăle sunt
cele mai cumpărate produse bio.
Potrivit unui studiu global dirijat de The Nielsen Company şi realizat pe circa 26.500 de utilizatori de internet din 47 de pieţe din Europa, zona Asia – Pacific, America şi Orientul Mijlociu, există două “şcoli de gândire‘‘ în ceea ce priveşte alimentele organice. Astfel, 58% dintre cumpărătorii de alimente ecologice din lume sunt convinşi de beneficiile unei astfel de diete asupra sănătăţii şi aproape jumătate cred că este mai bine pentru mediul înconjurător dacă trec la bio. Pe de altă parte însă, 47% dintre respondenţi cred că mâncarea organică este prea scumpă.
PREFERINŢE. Potrivit rezultatelor cercetării, citate de Organic Market, cele mai cumpărate categorii de alimente ecologice la nivel global sunt legumele (38%), fructele (35%) şi ouăle (34%). Iar nivelul de acceptare pentru aceste trei tipuri de “opţiuni‘‘ organice este în creştere. Asiaticii s-au dovedit ai fi cei mai eco din lume, deşi ei au “importat‘‘ conceptul organic de la vestici.
Datele statistice au arătat că aproape jumătate din oamenii din zona Asia – Pacific au optat în mod regulat pentru achiziţionarea legumelor organice, 43% au cumpărat fructe bio şi 41% ouă ecologice, procente superioare mediei globale.
În ceea ce priveşte băuturile organice şi cele funcţionale (despre care producătorii spun că asigură anumite beneficii pentru sănătate), nivelul de acceptare la nivel global este mai redus, mai puţin de o pătrime dintre respondenţii studiului declarând că achiziţionează în mod regulat astfel de produse.
Asiaticii sunt cei mai receptivi la consumul de lapte (41%) şi ceai (28%) provenite din agricultura ecologică. Europenii şi nord-americanii sunt mai puţin convinşi de băuturile bio, mare parte consumând în continuare băuturi carbogazoase, deşi numai sănătoase nu sunt.
Preţul este încă prohibitive
Studiul a arătat că preţul alimentelor bio reprezintă încă o piedică în calea creşterii consumului acestora. 47% dintre respondenţi pretind că mâncarea organică este prea scumpă. Părerea generală printre consumatorii din Europa care nu cumpără alimente organice a fost că aceste produse sunt în mod obişnuit mult prea costisitoare. În acelaşi timp, procentul populaţiei din America de Nord care nu a cumpărat niciodată alimente organice este superior procentului celor care au făcut acest lucru. Iar unul dintre motivele majore invocate este raportul dintre preţul acestor alimente şi veniturile respectivelor persoane.