x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Lobby pentru bio

de Florina Zainescu    |    15 Mar 2008   •   00:00
Lobby pentru bio
Sursa foto: Paulo Whitaker/

De teama contaminării cu organisme modificate gene­tic (OMG), producătorii bio din SUA şi Asociaţia Consumatorilor Organici militează pentru introdu­cerea unor standarde şi teste mai dure pentru certificarea alimentelor organice.

De teama contaminării cu organisme modificate gene­tic (OMG), producătorii bio din SUA şi Asociaţia Consumatorilor Organici militează pentru introdu­cerea unor standarde şi teste mai dure pentru certificarea alimentelor organice.

 

Larga răspândire a soiurilor de plante obţinute prin inginerie genetică în Statele Uni­te şi tot mai numeroasele cazuri de contaminare a culturilor de cereale, soia sau bumbac cu aceste OMG-uri ameninţă puritatea alimentelor organice şi naturale. În aceste condiţii, mai mulţi pro­du­cători bio, cot la cot cu Asociaţia Consumatorilor Organici, fac eforturi să introducă condiţii de testare şi standarde de certificare suplimentare care să nu permită contaminarea ali­­mentelor lor cu organisme modifi­ca­te genetic. Aceştia vor să in­troducă şi un logo care să scoată în evi­den­ţă produsele fără OMG-uri, certi­ficate. “Cred că putem ţine contami­na­rea în frâu punând acest însemn de siguranţă. Astfel, oamenii care vor să aleagă produse organice libere de contaminarea cu organisme modi­fi­cate genetic vor putea face acest lucru”, consideră Michael Funk, director executiv al United Na­tural Foods, citat de presa străină.

 

INSUFICIENTE. Departamentul de Agricultură al Statelor Unite (USDA) are un set de standarde naţionale pentru alimentele etichetate ca “organice”, dar jucătorii din industria bio susţin că această instituţie nu a mers destul de de­par­te, până la a cere alimente orga­ni­ce şi naturale libere de contami­na­rea cu OMG. “După 35 de ani de mun­că grea, comunitatea organică a reuşit să constru­ias­că o alternativă la agricultura industrială. Iar acum marile corpora­ţii, cu ajutorul USDA şi membri ai Con­gresului, se în­dreaptă spre stan­dar­de organice mai reduse”, acuză Asociaţia Consumatorilor Organici din SUA.

“Acum este o reală criză de grâne organice pentru furajarea animalelor de carne şi de lapte”, a declarat Ronnie Cummins, directorul asociaţiei, citat de presa străină. De exemplu, un fermier organic, Albert Straus, a descoperit în urma unor teste că aproape o treime din ce­realele destinate fermei sale de vaci de lapte erau contaminate cu OMG. Astfel că, de mai bine de un an, testează fie­care lot de grâne pe care îl cumpără.

 

florina.zainescu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: bio