De teama contaminării cu organisme modificate genetic (OMG), producătorii bio din SUA şi Asociaţia Consumatorilor Organici militează pentru introducerea unor standarde şi teste mai dure pentru certificarea alimentelor organice.
De teama contaminării cu organisme modificate genetic (OMG), producătorii bio din SUA şi Asociaţia Consumatorilor Organici militează pentru introducerea unor standarde şi teste mai dure pentru certificarea alimentelor organice.
Larga răspândire a soiurilor de plante obţinute prin inginerie genetică în Statele Unite şi tot mai numeroasele cazuri de contaminare a culturilor de cereale, soia sau bumbac cu aceste OMG-uri ameninţă puritatea alimentelor organice şi naturale. În aceste condiţii, mai mulţi producători bio, cot la cot cu Asociaţia Consumatorilor Organici, fac eforturi să introducă condiţii de testare şi standarde de certificare suplimentare care să nu permită contaminarea alimentelor lor cu organisme modificate genetic. Aceştia vor să introducă şi un logo care să scoată în evidenţă produsele fără OMG-uri, certificate. “Cred că putem ţine contaminarea în frâu punând acest însemn de siguranţă. Astfel, oamenii care vor să aleagă produse organice libere de contaminarea cu organisme modificate genetic vor putea face acest lucru”, consideră Michael Funk, director executiv al United Natural Foods, citat de presa străină.
INSUFICIENTE. Departamentul de Agricultură al Statelor Unite (USDA) are un set de standarde naţionale pentru alimentele etichetate ca “organice”, dar jucătorii din industria bio susţin că această instituţie nu a mers destul de departe, până la a cere alimente organice şi naturale libere de contaminarea cu OMG. “După 35 de ani de muncă grea, comunitatea organică a reuşit să construiască o alternativă la agricultura industrială. Iar acum marile corporaţii, cu ajutorul USDA şi membri ai Congresului, se îndreaptă spre standarde organice mai reduse”, acuză Asociaţia Consumatorilor Organici din SUA.
“Acum este o reală criză de grâne organice pentru furajarea animalelor de carne şi de lapte”, a declarat Ronnie Cummins, directorul asociaţiei, citat de presa străină. De exemplu, un fermier organic, Albert Straus, a descoperit în urma unor teste că aproape o treime din cerealele destinate fermei sale de vaci de lapte erau contaminate cu OMG. Astfel că, de mai bine de un an, testează fiecare lot de grâne pe care îl cumpără.
florina.zainescu@jurnalul.ro