Insomnie? "Beţi ceai de mac roşu, sălbatic", vă sfătuieşte Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare de la Centrul Medical Clar Med.
Totodată, acest ceai combate stările de nervozitate, calmează astmul sau crampele abdominale. Petalele se mărunţesc bine, iar peste o linguriţă de plantă se toarnă 200-250 ml de apă clocotită. De preferat, se îndulceşte cu miere şi se consumă pe parcursul unei zile.
Petalele macului de câmp îşi dovedesc eficienţa împotriva tusei. Astfel, ceaiul din petale de mac este folosit cu succes în bronşite, răceală sau stări gripale. De asemenea, are un efect mai bun dacă florile de mac se combină cu florile de nalbă, pătlagină, flori de ciuboţica cucului, tei sau cimbrişor de câmp.
Macul de câmp este o specie erbacee, cu tulpină înaltă până la 70-80 cm, anuală, acoperită cu peri aspri. Creşte cu precădere în solurile argiloase, printre semănături de cereale, în mirişti, pe marginea drumurilor.
Cum se usucă? Petalele se întind în straturi subţiri pe ramuri acoperite cu hârtie. Uscarea se poate face la soare, având grijă ca razele soarelui să nu cadă direct pe petale, pentru că le decolorează. De asemenea, petalele se pot usca şi artificial, la o temperatură ce nu va depăşi 35 de grade Celsius. Astfel, din 8-9 kilograme petale proaspete se obţine un kilogram produs uscat.
UZ INTERN ŞI UZ EXTERN
Gargara cu ceai de mac tratează durerile de gât. Ceaiul din petale de mac este folosit împotriva hemoragiilor.
● Uz intern: ceaiul de petale uscate de mac se prepară dintr-o linguriţă cu petale uscate amestecate în 200-250 ml de apă clocotită. Acest ceai se bea de două-trei ori pe zi. De asemenea, petalele macului se pot utiliza în scopul stimulării transpiraţiei.
Atenţie! Ceaiul se administrează cu o grijă deosebită bătrânilor şi copiilor, atrage atenţia medicul Cristina Bălănescu. În uz extern, ceaiul de mac se foloseşte sub formă de cataplasme, pentru decongestionarea pleoapelor inflamate.