x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Masajul cu beţe de bambus

Masajul cu beţe de bambus

de Steluta Indrei    |    31 Mar 2009   •   00:00
Masajul cu beţe de bambus
Sursa foto: /iSTOCKPHOTO

Beţele de bambus sunt utilizate de mii de ani în medicina tradiţională chineză ca instrumente de masaj. De curând, aşa-numitul masaj bamboo a pătruns cu mare succes şi în ţările occidentale, inclusiv în câteva saloane de înfrumuseţare din ţara noastră. Deşi sunt dure ca piatra, beţele de bambus - rulate din vârful picioarelor până la ceafă - se transformă în surse de relaxare şi de calmare a durerilor musculare.



Efecte terapeutice
Masajul se realizează cu beţe netezite special, având dimensiuni diferite, în funcţie de zonele corpului asupra cărora se acţionează. Se utilizează un băţ mare şi două beţe de mărime medie pentru spate, două beţe mici pentru picioare, dar şi două beţişoare fine pentru masajul feţei.

Se pot folosi patru tipuri de bambus. Din bambus clasic se fac beţele medii şi cele pentru picioare, care întind şi detensionează muşchii. Beţele din bambus-solniţă se umplu cu uleiuri esenţiale, care se aplică pe piele puţin câte puţin prin micile găuri din beţe. Bambusul-fagot este folosit pentru confecţionarea unor beţe alcătuite din mai multe segmente lipite. Masajul cu aceste beţe este foarte tonic, viguros, având ca efecte tonifierea musculaturii şi stimularea circulaţiei sangvine. Beţele din bambus-ploaie emit sunete asemănătoare stropilor de ploaie. Acest masaj este deosebit de relaxant datorită senzaţiilor pe care le produce. O dată cu rularea beţelor, cel căruia i se face masaj are impresia că stropii de ploaie îi alunecă pe corp.

Aceste tipuri de bambus pot fi utilizate pe rând în cadrul aceleiaşi şedinţe sau în diverse combinaţii. În orice caz, rezultatele sunt garantate: detensionare, alungarea oboselii, calmarea durerilor, îmbunătăţirea circulaţiei sangvine, combaterea celulitei.

Cum se face
Masajul poate fi efectuat atât pe masa de masaj, cât şi pe saltea. Importante sunt însă priceperea şi participarea terapeutului, care trebuie să rotească beţele cu mişcări ferme, viguroase, astfel încât persoana căreia i se face masaj să beneficieze de efectele acestuia. Beţele de bambus trebuie mânuite în principal din încheietura mâinii. Astfel se execută mişcări de rotaţie-alunecare asupra unor puncte specifice. Este vorba despre aceleaşi puncte energetice care sunt stimulate şi prin masajul Shiatsu. Aşa se explică efectele benefice obţinute prin deblocarea energiei organismului.

Masajul complet trebuie să dureze aproximativ o oră. Este recomandat atât femeilor, cât şi bărbaţilor, în special celor care practică un sport datorită tonifierii musculaturii. Însă masajul cu beţe de bambus se bucură de cel mai mare succes în rândul femeilor, pentru că le ajută să scape de celulită.

AROMATERAPIE. Masajul bamboo se efectuează într-o atmosferă plăcută creată cu ajutorul aromaterapiei. În încăpere, se aprind lumânări de bambus, iar în lampa de aromaterapie se pun uleiuri esenţiale cu arome revitalizante. De asemenea, uleiurile extrase din bambus şi din trandafiri (cu efecte anticelulitice şi antivergeturi) se aplică pe corp în cadrul şedinţei de masaj.

×
Subiecte în articol: masajul bambus terapii complementare beţe