Medicii germani ne propun intoarcerea la terapiile complementare. Ei sustin ca mierea grabeste cicatrizarea ranilor. Nu-i nici o noutate. In Antichitate, egiptenii procedau la fel.
Demersul autorilor studiului se bazeaza pe credinta ca mierea detine inca virtuti nedescoperite si totodata surprinzatoare. Ei au dovedit ca mierea este extrem de eficienta in grabirea procesului de cicatrizare si dezinfectare a ranilor. Autorii studiului au pornit de la constatarea ca, in prezent, mierea este inca folosita in mod empiric si intr-un numar mic de spitale. Studiul este structurat pe doua mari obiective. Primul, in curs de derulare in lunile viitoare, vizeaza stabilirea efectelor mierii asupra evolutiei unor boli. Al doilea obiectiv urmareste sa compare eficienta mierii cu cea obtinuta prin tratamentul cu medicamente antiseptice si cicatrizante.RANILE COPIILOR CU CANCER
"La spital ne confruntam frecvent cu germeni rezistenti la majoritatea antibioticelor", avertizeaza medicul Arne Simon, medic pediatru la serviciul de cancerologie de la Clinica Universitara din Bonn. Este motivul pentru care folosirea terapeutica a mierii este mai avantajoasa pentru pacienti, spune Arne Simon. Pacientii lui Arne Simon sunt copii cu cancere, care au probleme in ceea ce priveste cicatrizarea ranilor. "In mod normal, ranile de pe piele se vindeca in aproximativ o saptamana. Dar in cazul micutilor pacienti cu cancer, o asemenea rana se inchide intr-o luna si chiar mai mult. Or, in conditiile in care nu exista spital fara germeni, pericolul agravarii situatiei acestor pacienti creste foarte mult", spune medicul german. Potrivit lui Kal Sofka, specialist in tratarea ranilor in acelasi serviciu, "datorita cataplasmelor cu miere, tesutul mort este eliminat mult mai rapid, iar ranile se cicatrizeaza intr-un timp mult mai scurt. De asemenea, micutii pacienti sufera incomparabil mai putin cand li se schimba pansamentele. Cu miere, bandajele sunt mai usor de scos de pe rana, ele nu afecteaza pielea, aceasta reusind sa se refaca. Sunt rani care nu se vindeca de multi ani, iar in aceste cazuri mierea a facut adevarate minuni.PROTEJEAZA PIELEA SANATOASA
Un studiu efectuat in Australia completeaza informatiile oferite de cercetatorii germani. In opinia australienilor, mierea este chiar mai eficienta comparativ cu antibioticele. Mai precis, mierea da rezultate mai bune decat antibioticul mupirocine prescris in infectiile cu germenul multirezistent numit MRSA (Methicillin Resistant Staphylococcus Aureus). Cercetatorii australieni au descoperit ca mierea contine o enzima numita oxidaza, care permite transformarea constanta a unor mici cantitati de zahar in peroxid de hidrogen, un antiseptic extrem de eficient, cunoscut mai degraba sub numele de apa oxigenata. In tratamentul ranilor se apeleaza la cantitati foarte mari de apa oxigenata din cauza instabilitatii ei chimice. Motiv pentru care apa oxigenata distruge bacteriile, dar, din pacate, si celule sanatoase ale pielii. Avantajul mierii in aceste cazuri este enorm. Mierea are efectul apei oxigenate, fara a ataca pielea.
|
IGNORATA. Proprietatile medicinale ale mierii erau cunoscute inca din antichitate, in special de vechii egipteni. Mierea era utilizata cu succes in accelerarea vindecarii soldatilor raniti in cele doua razboaie mondiale. Dar, o data cu descoperirea, producerea si prescrierea pe scara larga a antibioticelor, proprietatile vindecatoare ale mierii au trecut pe planul doi, mergand pana la ignorarea lor aproape in totalitate. Dar in ultimii ani multi medici, in special pediatri, redescopera calitatile formidabile ale mierii.
|
Citește pe Antena3.ro