x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Mustul, bun la inima

Mustul, bun la inima

11 Oct 2005   •   00:00
TERAPII COMPLEMENTARE
Se stie despre vinul rosu ca are efecte miraculoase in afectiunile cardiovasculare. Chiar si recomandarile Societatii Europene de Cardiologie spun ca un pahar cu vin rosu consumat zilnic ar trebui sa completeze dieta scazuta in colesterol a bolnavilor de inima.

Alcoolul nu este permis insa tuturor. Pentru suferinzii de afectiuni precum ciroza hepatica, hepatitele cronice, etilismul cronic sau hepatitele toxice, mustul este un inlocuitor desavarsit al vinului.

Doctorul Larisa Ionescu-Calinesti, medic specialist in medicina interna, cu specializare in api-fitoterapie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie, precizeaza ca, "la nivel cardiovascular, mustul are o actiune antioxidanta, de impiedicare a obstructiei vaselor de sange si de formare a colesterolului nociv". Are, de asemenea, un puternic efect vasodilatator si antiinflamator. Toate aceste efecte recomanda mustul in boala cardiaca ischemica si in accidentul vascular cerebral.

Medicul Larisa Ionescu-Calinesti ne precizeaza ca o serie de studii efectuate pana in prezent au demostrat eficacitatea compusilor din struguri in scaderea glicemiei, in cazul diabeticilor. Si copiii se pot bucura de calitatile mustului, dar evident in cantitati rezonabile.

Dezechilibre

"Beti zilnic un pahar cu must! Dar nu exagerati!", ne avertizeaza medicul Larisa Ionescu-Calinesti.

Mustul are un continut bogat in tanin, o substanta care irita mucoasa intestinala. De aceea, mustul va fi consumat proaspat, inainte de incepereaca procesului de fermentare. El nu este recomandat persoanelor care au probleme de colon.

Cardiacii renali si toate persoanele care sufera de boli grave nu trebuie sa bea must in cantitati mari, pentru ca efectul de purgativ poate crea dezechilibre grave din cauza pierderilor prin scaun.

Concentrat de struguri

Sub orice forma, strugurii sunt o sursa de sanatate. Medicul Larisa Ionescu-Calinesti recomanda zilnic o lingurita de concentrat natural de struguri rosii. Acesta are o actiune antioxidanta echivalenta cu 400 mg de vitamina C, adica mai mult decat necesarul zilnic la adulti.
×
Subiecte în articol: mustul terapii complementare